Business Internaţional

Cum au trecut bancile italiene peste falimentul Parmalat

18.10.2004, 00:00 37



Bancherii italieni se gandesc probabil "slava domnului cu bancile americane si pietele de capital internationale": Din gaura de 14 miliarde de euro creata in decembrie anul trecut de falimentul Parmalat, expunerea bancherilor italieni este estimata la aproape 2 miliarde de euro, scrie Financial Times.



Restul va trebui absorbit de banci precum Citibank, Bank of America si de catre fonduri sofisticate de investitii care au cumparat datoria Parmalat in baza documentelor alcatuite fraudulos de directorii companiei italiene.



"Sistemul italian dar si comunitatea internationala nu au putut opri dezastrul de la Parmalat, dar nu bancile italiene sunt de vina", crede un director italian.



Investigatiile asupra scandalului financiar nu vor lasa insa nepatate principalele banci din Italia.



Totusi, datorita restructurarilor drastice in management si a rezultatelor bune din ultimii ani, scandalul nu le-a afectat prea mult.



Corrado Passera, directorul executiv al Banca Intesa, precizeaza: "Daca ar fi fost cu cativa ani in urma, ne-am fi confruntat cu o criza a sistemului bancar".



Trei ani de imbunatatire a rezultatelor financiare la trei din cele patru banci principale din Italia -Intesa, Sanpaolo IMI si Capitalia (fosta Banca di Roma)- le-au scos din plutonul pagubitilor.



A patra banca, UniCredito, sub conducerea directorului executiv Alessandro Profumo, a inregistrat rezultate atat de bune in ultimii zece ani incat managementul are probleme cu identificarea celor mai bune modalitati de investitie a imenselor lichiditati stranse pana acum.



Situatia relativ buna a primelor trei banci italiene -Intesa, UniCredito si Sanpaolo- a condus la ipoteza unei fuziuni intre ele in ideea de a crea un "campion national".



Presedintii si directorii executivi ai celor trei banci nu confirma presupusele negocieri de fuziune. Totusi, fiecare din ele alimenteaza speculatiile pe acest subiect afirmand ca o intelegere sau alta s-ar putea dovedi "folositoare". Numerose banci de rangul doi sunt destul de dezvoltate in prezent pentru a reprezenta tinte atractive atat din punctul de vedere al italienilor cat si din perspectiva bancilor straine. Printre acestea se numara Banca Antonveneta, Banca Nazionale del Lavoro si, intr-o masura mai mica, Banca Monte dei Paschi di Siena.



Totusi, o afacere de acest tip nu va fi usor de incheiat. O banca din afara Italiei ar putea intampina dificultati mai mari datorita ideilor lui Antonio Fazio, guvernatorul Bancii Italiei, acesta fiind impotriva proprietatii straine.



ABN-Amro a achizitionat actiuni in banci italiene spre afarsitul anilor '90 atat in Antonveneta cat si in Capitalia, partile detinute de banca olandeza ridicandu-se in prezent la 12,7% respectiv 9%.



Analistii cred ca orice mare fuziune va avea loc de abia dupa doi sau trei ani. In afara de UniCredito, bancile mai mari trebuie sa isi restructureze operatiunile, mai ales platformele IT, dupa o serie de achizitii din anii '90.



Bancile straine trebuie de asemenea sa astepte acordul lui Fazio. Se crede insa ca acesta va astepta pana ce bancile italiene din randul al doilea isi vor rezolva problemele interne.



Un factor cheie in sistemul de achizitii si fuziuni din Italia ar putea fi Mediobanca. Alta data o puternica banca de investitii, a pus accent pe afacerile interne iar in prezent putini cred ca poate supravietui pe pietele financiare globalizate. Totusi Mediobanca si-a mai revenit, partial datorita Parmalat.



Atunci cand grupul s-a prabusit, un director al Mediobanca a declarat: "Nu am avut nici un fel de afacere cu ei in ultimii 15 ani." Ca rezultat, banca si-a creat o imagine de sanatate si bun simt.



Calmul de la Mediobanca este surprinzator dupa lupta pentru putere incheiata abia anul trecut dintre actionari cheie si directorul executiv Vincenzo Maranghi.



In urma scandalului au venit noi directori, printre care Alberto Nagel si Renato Pagliaro. Banca a devenit mai deschisa, renuntand la sistemul opac de conturi. Dupa ce luna trecuta banca si-a incheiat o prezentare, un analist a afirmat: "Daca aceasta devine un obicei la Mediobanca, vom putea spune ca sistemul bancar din Italia a intrat cu adevarat in secolul 21 si nu mai are nimic de ascuns." dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO