Business Internaţional

Cum comentează preşedintele Turciei retragerea ruşilor din Herson: Este un pas pozitiv în direcţia negocierilor pentru pace

Cum comentează preşedintele Turciei retragerea ruşilor...

Autor: Petru Mazilu

10.11.2022, 10:36 51

Decizia Rusiei de a retrage trupele din apropierea oraşului Herson din sudul Ucrainei este un pas pozitiv, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. 

Preşedintele Turciei consideră că retragerea este un pas pozitiv în perspectiva discuţiilor dintre Moscova şi Kiev. Erdogan a făcut comentariile în cadrul unei conferinţe de presă înainte de a pleca într-o vizită în Uzbekistan.

Părţi din Herson au fost cucerite de Rusia încă la începutul războiului şi, dacă informaţia se confirmă, retragerea ar putea marca una dintre cele mai semnificative înfrângeri ale Moscovei.

Cu toate acestea, alţi oficiali ucraineni şi aliaţi occidentali au pus la îndoială intenţiile din spatele anunţului Moscovei.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că ucrainenii nu văd „niciun semn că Rusia părăseşte complet oraşul" Herson şi a spus că anunţurile „pot fi dezinformări".

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a descris anunţul ca fiind „încurajator" şi a spus că acesta demonstrează modul în care armata ucraineană, susţinută de arme occidentale, pune sub presiune trupele ruseşti.

Totuşi, secretarul general al NATO a declarat că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la semnificaţia evenimentelor din Herson.

„Trebuie să aşteptăm şi să vedem ce se va întâmpla de fapt", a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat miercuri.

Herson este un obiectiv principal atât pentru Moscova, cât şi pentru Kiev. În apropiere se află un port important, dar zona este şi o poartă de intrare în Peninsula Crimeea ocupată de Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO