Business Internaţional

Cum se vede ca s-au imbogatit tarile emergente: isi aduc jucatorii de fotbal acasa pe salarii mari

13.06.2008, 19:25 18

Garcia, cunoscut de catre fani sub numele de Ze Carlos, a parasit campionatul Braziliei in urma cu trei ani din cauza salariilor extrem de mici, incomparabile cu cele practicate in strainatate. Acum insa, dupa aproape cinci ani in care moneda nationala a Braziliei, realul, a continuat sa se aprecieze constant fata de monedele internationale, cluburile braziliene de fotbal isi permit sa-si pastreze jucatorii si, mai mult decat atat, sa aduca inapoi jucatorii plecati sa joace in strainatate.
"Este un vis devenit realitate", a declarat mijlocasul de 27 de ani. "Salariul pe care il am aici este excelent. Iar faptul ca sunt acasa este nemaipomenit. In Japonia oamenii nu sunt la fel de veseli ca aici", a declarat Garcia dupa antrenamentul de debut la noua sa echipa.
Situatia fotbalistului brazilian si aprecierea monedei nationale din ultima perioada evidentiaza tot mai mult transformarea de care Brazilia are parte, care se indreapta cu pasi repezi si siguri catre statutul de putere economica la nivel global. Cresterea economica din Brazilia se bazeaza in special pe exportul de materii prime care in ultima vreme au atins preturi record. Realul s-a apreciat cu 117% fata de dolarul american, cu 44% fata de euro si cu 91% fata de yenul japonez din 2003 si pana in prezent.
Fiind cel mai mare exportator din lume de carne de vaca, cafea, suc de portocale si zahar, Brazilia a reusit pentru prima data in istoria recenta a tarii sa devina creditoare de moneda, iar din partea analistilor Standard & Poor's, Brazilia a reusit sa capete calificativ favorabil investitiilor in aceasta tara. De asemenea, Brazilia doreste sa infiinteze un fond de investitii de stat in dolari americani, prin care sa investeasca in companiile aflate in afara granitelor. Brazilia detine in prezent obligatiuni de stat, emise de guvernul SUA in valoare de 149,1 miliarde de dolari (96 de miliarde de euro). In 2004, valoarea obligatiunilor detinute de catre Brazilia se ridica la doar 10,7 miliarde de dolari (6,89 miliarde de euro).
"Acum putem spune despre Brazilia ca este o tara serioasa, pusa pe fapte mari", a apreciat Joydeep Mukherji, analistul S&P, responsabil pentru regiunea Americii Latine. "Lasand la o parte gluma, in mod cert Brazilia are potential mare. A beneficiat din plin de explozia preturilor la materiile prime", a incheiat el.
In ultimul an, Brazilia a inregistrat o crestere de 40% in cadrul indicelui bursier Bloomberg Constant Maturity Commodity, ceea ce, comparativ cu anul 2003, reprezinta o crestere de aproape trei ori.
La mai putin de 10 ani dupa ce Brazilia inca vindea actiuni Brady, numite asa dupa fostul secretar al Monetariei Statelor Unite, Nicholas Brady, care la vremea aceea a pus la punct un plan de restructurare a economiilor statelor emergente consumatorii din Brazilia, cea mai mare economie de pe intreg continentul sud-american, au inceput sa cumpere orice: de la genti Louis Vuitton la cod norvegian. Toate acestea au devenit acum posibile, pe masura ce realul continua se se aprecieze fata de monedele internationale, facand astfel ca marfurile de import sa fie din ce in ce mai ieftine.
La sfarsitul anului fiscal 2007/2008, importurile braziliene au atins nivelul de 141 de miliarde de dolari (90,8 miliarde de euro), in crestere cu 40% fata de nivelul de 101 miliarde de dolari atins in anul precedent si respectiv o crestere de trei ori aproape fata de nivelul de 47 de miliarde de dolari atins in urma cu doi ani.
Cresterea importurilor a dus insa la aparitia deficitului comercial pentru prima data din 2003. In aprilie anul acesta, deficitul comercial al Braziliei se ridica la aproximativ 14,7 miliarde de dolari (9,47 miliarde de euro), comparativ cu situatia de anul trecut, cand Brazilia inregistra un excedent de 47 de miliarde de dolari (30,32 miliarde de euro).
"Deteriorarea echilibrului comercial ar trebui sa traga semnale de alarma si sa tempereze cresterea importurilor", a declarat Marcelo Carvalho, economist in cadrul bancii Morgan Stanley din S?o Paulo.
Pana la sfarsitul acestui an Carvalho apreciaza ca deficitul comercial va creste la 25 de miliarde de dolari, ceea ce va pune capat aprecierii realului. Carvalho este de parere ca realul, care in prezent se tranzactioneaza la un nivel de 1,63 reali pentru un dolar, cel mai scazut nivel din ultimii noua ani, se va stabiliza la sfarsitul acestui an la nivelul de 1,7 reali pentru un dolar. Pentru luna decembrie, economistii Bloomberg estimeaza un nivel de 1,75 reali pentru un dolar.
Deprecierea monedei nationale, precum si cresterea inflatiei extrem de mare din Brazilia din ultimii douazeci de ani au facut ca talentele fotbalului brazilian sa fie extrem de ieftine de achizitionat de catre cluburile straine de fotbal, in special cele din Statele Unite si Europa. Cluburi ca Manchester United din Marea Britanie sau Real Madrid din Spania si-au indreptat tot mai mult atentia catre fotbalistii Braziliei care detin recordul mondial, castigand cinci Campionate Mondiale de fotbal.
In medie, intr-un an, peste 500 de jucatori brazilieni parasesc campionatul intern pentru a juca la o echipa de club din strainatate, se arata in statisticile oficiale ale Confederatiei Braziliene de Fotbal.
Patru dintre cei mai cunoscuti fotbalisti braziliei se afla sub contract la echipe de club din Europa: Kaka, fotbalistulul anului 2007, joaca in Italia la AC Milan, Ronaldihno joaca in Spania la FC Barcelona, in timp ce Robinho se afla sub contract la Real Madrid, iar Ronaldo este din 2007 jucatorul lui AC Milan.
Acum insa situatia pare sa se schimbe. Echipele de club din Brazilia au efectuat anul acesta peste 403 transferuri din strainatate, numarul transferurilor fiind in crestere cu 33% fata de aceasi perioada a anului trecut, iar majoritatea dintre jucatorii transferati sunt brazilieni.
Ronaldo, jucatorul anului pentru trei ani consecutivi, a declarat pentru postul de televiziune brazilian TV Globo ca din vara intentioneaza sa se reintoarca in campionatul intern ca jucator al lui Flamengo, dupa ce contractul sau cu AC Milan expira luna aceasta. Anul trecut, clubul italian a platit pentru jucatorul brazilian 21 de milioane de dolari (13,59 milioane de euro). Potrivit estimarilor Forbes, averea lui Rolando se ridica la aproximativ 250 de milioane de dolari (161,18 milioane de euro).
Cafu, unul dintre jucatorii echipei nationale a Braziliei care a participat la ultimele patru Campionate Mondiale,
s-ar putea reintoarce si el in Brazilia, parasind astfel campionatul italian, dupa ce a jucat sase sezoane ca jucator al AC Milan si AS Roma. Cafu se afla in tratative cu clubul Santos, echipa la care Pele a debutat in anul 1956.
Cresterea importurilor este cat se poate de evidenta in curtea clubului la care Garcia urmeaza sa evolueze. Curtea clubului este plina de masini de import, de la BMW X3 la Jeep Grand Cherokee sau Toyota Land Cruiser.
Garcia a declarat ca salariul pe care il primeste acum in Brazilia este cu mult peste cel pe care il primea in Japonia.
"In Japonia fotabalul este extrem de ciudat. Inca de la inceput, de cand am inceput sa evoluez la echipa de club, mi s-a atras atentia ca trebuie limitat contactul fizic. Imi aduc aminte ca dupa un gol am vrut sa-mi imbratisez unul dintre coechipieri, iar dupa terminarea meciului interpretul mi-a spus ca un asemenea gest nu este permis. Nu sunt deloc spontani japonezii. Tocmai din aceasta cauza mi-era dor de Brazilia", a incheiat Garcia conferinta de presa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO