Business Internaţional

Cuprul devine „noul petrol”: Analiştii sunt de părere că stocurile mici ar putea propulsa preţul la 20.000 de dolari pe tonă metrică

Prin comparaţie, penuria de nichel din 2006/7 a rezultat într-o creştere de 300% a preţurilor

Prin comparaţie, penuria de nichel din 2006/7 a rezultat într-o creştere de 300% a preţurilor

Autor: Eduard Ivanovici

06.05.2021, 14:05 67964

Planeta riscă să „rămână fără cupru” din cauza diferenţelor tot mai mari dintre cerere şi ofertă, spune Bank of America, una dintre cele mai mari instituţii financiare din Statele Unite, conform CNBC.

Michael Widmer, strateg al diviziei de materii prime din cadrul băncii, spune că stocurile măsurate în tone au ajuns la niveluri nemaiîntâlnite de 15 ani, insinuând că rezervele acoperă în prezent puţin peste trei săptămâni de cerere. Estimările vin într-un moment în care economia globală începe să se redeschidă şi să se reîntoarcă la normal.

„Legat de acest lucru, ne aşteptăm la noi deficite în pieţele dedicate cuprului, urmate de un nou declin al stocurilor, în 2021 şi anul viitor. De vreme ce rezervele London Metal Exchange (LME – Bursa londoneză a metalelor – n.r.) ajung la limită, există riscul unei noi serii de declinuri”, a declarat Widmer.

Totodată, strategul a mai subliniat faptul că nivelul tot mai mare al volatilităţii din cadrul rezervelor nu este fără precedent, de vreme ce penuria de nichel din depozitele LME din 2006/7 a rezultat într-o creştere de 300% a preţului nichelului.

Widmer este de părere că preţul cuprului ar putea creşte la 13.000 de dolari/tonă în următorii doi ani, după ce a ajuns săptămâna trecută la 10.000 de dolari, nivel atins pentru prima dată în ultimul deceniu.

Astăzi, preţul cuprului era de 4,5 dolari per livră la 5:30, ora Londrei, în creştere cu 30%.

Bank of America estimează că deficitul va continua în 2021 şi 2022, rezultatele urmând să îşi revină în 2023 şi 2024. Totuşi, 2025 ar putea fi marcat de un nou declin ce ar putea duce preţul cuprului la 20.000 de dolari pe tonă metrică (9,07 dolar pe livră).

Cuprul este o parte esenţială în ceea ce priveşte tehnologiile sustenabile, cum ar fi bateriile pentru maşinile electrice şi alte energii derivate. În plus, pe măsură ce termenul limită pentru Acordul climatic de la Paris se apropie de final, politicile de încurajare a tehnologiilor verzi devin tot mai puternice la nivel global.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO