Business Internaţional

Cursurile de MBA, prea macho

07.03.2005, 00:00 13

Diploma de Master of Business Administration, odata un simbol al anilor '80, este in pericol de a deveni un dinozaur care face discriminari sexuale, spun cercetatorii din cadrul universitatilor.


Un studiu realizat de Brunel University Business School arata ca este necesara o "feminizare" a cursurilor de MBA. Cercetatorii propun ca in locul atitudinii de "baieti-duri", managerii sa isi dezvolte mai degraba "latura sensibila", relateaza BBC News.


Studiul subliniaza faptul ca MBA-ul - Master of Business Administration - este perceput nefavorabil de studente. Acestea considera ca programele promoveaza prea accentuat "atitudinea macho".


Cursurile au fost acuzate ca insista prea mult pe formarea unei "atitudini agresive si pe increderea exagerata in fortele proprii".


"Cu toate ca femeile reprezinta peste 50% din populatia Marii Britanii si aproape 50% din forta de munca, cursurile curente reflecta in mod frecvent si reproduc valori asociate cu masculinitatea", scrie in studiul de la Brunel University. Aceste atitudini masculine graviteaza in jurul a doua concepte centrale, "putere si control", in timp ce raportul recomanda ca locurile de munca moderne solicita aptitudini precum "capacitatea de a asculta, abilitati de consolidare a increderii si adaptabilitate".



Cursurile de MBA ar trebui sa se adreseze "mediului modern, care incepe sa capete accente de femininitate din ce in ce mai pronuntate", spune Ruth Simpson de la Brunel University Business School.



"In diversitatea de sarcini pe care trebuie sa le indeplinesti la locurile de munca din ziua de azi, aptitudinile 'hard', de care s-au servit managerii in trecut, trebuie sa fie completate cu abilitati mai feminine, mai sensibile", adauga ea.



"Programele MBA trebuie sa pregateasca terenul pentru dezvoltarea inteligentei emotionale si pentru perfectionarea abilitatilor pentru munca in echipa, comunicare si cele de leadership", sustine Simpson.



Cursurile de management si de business continua astazi sa atraga studentii si se afla in topul preferintelor aplicantilor.



Se estimeaza ca vor trebui sa fie deschise inca 12.000 de cursuri de business in Europa pentru a acoperi cererea in crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO