Business Internaţional

Cutremur pe Wall Street: FBI a arestat 48 de brokeri acuzati de frauda pe piata valutara

20.11.2003, 00:00 17



Agentii Biroului Federal de Investigatii (FBI) au arestat marti 48 de operatori pe piata de schimb valutar, actiunea vizand o serie de firme de profil banuite ca ar fi inselat investitorii cu mai multe milioane de dolari.



"Este vorba de frauda in sectorul valutar si al titlurilor de valoare, iar investigatia se deruleaza de mult timp", a declarat un agent prezent la Two World Financial Center, cladirea din Manhattan in care au avut loc arestarile.



Un angajat al firmei Madison Deane and Associates Inc., care furnizeaza servicii de brokeraj valutar, a declarat ca FBI a arestat sapte dintre colegii sai - trei parteneri, trei vicepresedinti si un broker.



Reprezentantii oficiali ai firmei Madison Deane nu au putut fi contactati pentru a da o declaratie.



Actiunea FBI a inceput in jurul orei 15.00 (ora 22.00 ora Romaniei) si a durat doua ore, timp in care mai multi oameni imbracati in costume au fost escortati afara din cladire, purtand catuse. Surse din cadrul agentiei federale au declarat ca persoanele in cauza vor fi acuzati de spalare de bani si frauda.



Printre cei arestati se numara si trei brokeri angajati la firma britanica ICAP.



Surse apropiate cercetarilor au declarat ca ancheta vizeaza cel putin patru companii renumite si apreciate in comunitatea de pe Wall Street.



Valul de arestari continua seria de scandaluri financiare care au afectat pietele americane in ultima perioada. Neregulile dezvaluite in sectorul corporatist la companii precum Enron Corp. au declansat un scandal contabil de proportii care a avut ca efect colapsul companiei Arthur Andersen, una dintre cele mai mari firme contabile din lume.



Evenimentele au deteriorat increderea investitorilor si au condus la descoperirea de noi nereguli.



De atunci, firmele de monitorizare corporatista de pe Wall Street au intrat in vizorul procurorilor pentru acuzatia ca ar fi determinat cresterea excesiva a actiunilor, in timpul entuziasmului tehnologic de la sfarsitul anilor '90.



Recent, autoritatile au inceput sa investigheze si industria fondurilor mutuale, banuita de practici comerciale necorespunzatoare.



Piata schimburilor valutare, a carei valoare ajunge la 1.200 de miliarde de dolari pe zi, numara printre principalii sai clienti companii internationale, milionari si grupuri bancare.



Ieri bursa a reactionat prin deprecierea dolarului fata de moneda europeana pana la un nou minim istoric. In prima parte a zilei, cursul de schimb a atins nivelul de 1,1977 dolari pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO