Business Internaţional

Damascul a îndemnat Congresul SUA să blocheze o acţiune militară

Damascul a îndemnat Congresul SUA să blocheze o...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

01.09.2013, 16:36 1393

Pe de altă parte, Damascul a acuzat Parisul, care a trecut în prima linie alături de Washington în susţinerea unor atacuri aeriene împotriva unor ţinte aparţinând regimului sirian, că este "iresponsabil" şi că "susţine" Al-Qaida.

Duminică, într-o primă reacţie oficială faţă de decizia preşedintelui american de a solicita autorizarea Congresului în vederea unei acţiuni în Siria, Fayçal Moqdad le-a spus unor jurnalişti că "preşedintele Obama era în mod clar ezitant, dezamăgit şi confuz în momentul în care vorbea ieri (sâmbătă). Nimeni, indiferent că este vorba despre preşedintele Statelor Unite sau alt preşedinte, nu poate justifica o agresiune nejustificabilă".

"Există un Guvern responsabil în Siria, dar Guvernul de la Paris este iresponsabil (...). Politicienii francezi au înşelat poporul francez şi s-au comportat în mod iresponsabil. Ei au falsificat faptele şi susţin organizaţii ca Al-Qaida", a adăugat acesta.

Preşedintele francez François Hollande "şi ministrul său de Externe înşală poporul francez, cu scopul de a-şi justifica politica eronată în Siria. Ei vor eşua", în opinia sa.

"Acuzaţiile (americane) privind folosirea de către Siria a unor asemenea arme nu au niciun fundament", a continuat Moqdad. "Arme chimice au fost utilizate de către Al-Qaida şi cei aflaţi în solda sa, cu ajutorul a ceea ce oferă Turcia, Arabia Saudită şi alte ţări acestor terorişti", a subliniat el.

În schimb, la Beirut, opoziţia siriană a îndemnat duminică membrii Congresului american să "opteze corect" şi să autorizeze o acţiune împotriva regimului de la Damasc, aşa cum le-a cerut preşedintele Obama.

Coaliţia opoziţiei siriene, cu sediul la Istanbul, i-a îndemnat, într-un comunicat, pe congresmenii americani să "susţină eforturile administraţiei de a stopa maşina morţii a lui al-Assad".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO