Business Internaţional

De ce ar angaja o banca de investitii un meteorolog?

14.05.2008, 16:12 15

Cel mai probabil vacantele nu sunt un subiect foarte discutat printre angajatii bancii de investitii Lehman Brothers in acest moment. Dar in momentul in care bancherii incep sa se gandeasca la o asemenea perioada, Dan Guertin se gaseste in situatia de a fi mult mai popular decat majoritatea colegilor sai. Si asta in situatia in care el este meteorologul-sef al Lehman, scrie CNNMoney.
"Oamenii ma intreaba intotdeauna de ce o banca are nevoie de un meteorolog", spune Guertin, 34 ani, care a fost angajat in 2007 in cadrul diviziei de tranzactii cu materii prime, pentru a furniza previziuni traderilor care actioneaza in acest segment extrem de sensibil la schimbarile meteo.
De fapt, Guertin nu este decat un singur exemplu, un numar din ce in ce mai mare de corporatii recurgand la masura angajarii unui meteorolog. Cel mai mare angajator din acest segment este National Oceanic and Atmosferic Administration, unde lucreaza peste 40% dintre meteorologii americani. Dar odata cu avansul tehnologic institutia a fost fortata sa-si reduca nivelul personalului. Iar potrivit Departamentului Muncii, pana in 2016 majoritatea ofertelor de locuri de munca pentru specialistii in meteorologie vor proveni din segmentul privat.
In ultimul timp, absolventii de la Penn State - institutie de invatamant a carei programa se axeaza pe formarea de specialisti care sa supravegheze formarea si evolutia furtunilor de intensitate inalta - si-au gasit locuri de munca in cadrul unor companii precum producatorul de dulciuri Mars, unul dintre cei mai mari cumparatori de produse agricole precum zahar sau boabe de cacao.
Sistemul bancar nu a fost evident prima optiune pentru Guertin in momentul in care, la jumatatea anilor '90, s-a inscris la Penn State. Mai intai l-a atras domeniul televiziunii, dar o slujba care presupunea formularea de previziuni meteo pentru un canal tv afiliat Fox a fost suficienta pentru a-l determina sa-si schimbe perspectivele. Imediat dupa aceea s-a angajat in cadrul unei companii care efectua tranzactii cu energie, de unde a fost recrutat de cei de la Lehman.
Acum Guertin este singurul meteorolog angajat in cadrul bancii americane de investitii. In majoritatea zilelor vine la birou la 5:30 dimineata pentru a afla previziunile globale si pentru a intocmi rapoarte privind regiunile producatoare de materii prime. Rapoartele sale sunt folosite atat de traderii, cat si de clientii Lehman.
De exemplu, in vara anului trecut si-a petrecut un weekend monitorizand uraganul Dean, un ciclon de categoria a 5-a care ameninta sa loveasca Louisiana sau Texas, cauzand cel mai probabil o crestere a pretului gazului natural.
Raportul sau privind ocolirea de catre Dean a coastelor americane a condus la scaderea cu 9% a pretului gazului imediat dupa ce stirea a ajuns pe piata. Iar acesta este doar unul din exemplele in care e bine sa stii din ce directie bate vantul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO