Business Internaţional

De ce au picat marile bănci europene testele de stres din SUA

Deutsche Bank n-a trecut testul de stres bancar desfăşurat de Rezerva Federală a SUA, ceea ce presupune că banca nu are capacitatea de a rezista unei noi crize financiare

Deutsche Bank n-a trecut testul de stres bancar desfăşurat de Rezerva Federală a SUA, ceea ce presupune că banca nu are capacitatea de a rezista unei noi crize financiare

Autor: Sebastian Tănase

13.03.2015, 00:04 1490
Diviziile americane ale coloşilor bancari Deutsche Bank, din Germania, şi Santander, din Spania, nu au reuşit să treacă „testul de stres“ bancar al Rezervei Federale a SUA menit să evalueze capacitatea instituţiilor financiare de a rezista unei noi crize financiare deoarece prezintă „deficienţe serioase“  în procesul de planificare a operaţiunilor şi în cel de administrare a riscurilor, scrie BBC.

Rezultatul testelor împiedică cele două bănci să redistribuie profiturile către acţionari şi reflectă poziţia dură a FED-ului în raport cu băncile străine, notează Financial Times.

Cele 31 de instituţii financiare testate anul acesta în SUA, care împreună controlează peste 80% din piaţa locală, au destule resurse financiare pentru a face faţă unui şoc, însă Rezerva Federală a identificat probleme în planurile financiare ale Santander şi Deutsche Bank. De asemenea, conducerii Bank of America i s-a cerut să îşi ajusteze procedurile de evaluare a riscului din cauza „anumitor slăbiciuni“ cel târziu până în trimestrul al treilea din acest an. Toate celelalte 28 de bănci au trecut cu brio testele şi urmează să distribuie cele mai mari dividende de la începutul crizei financiare, acesta fiind primul an în care toate băncile americane primesc aprobarea autorităţilor pentru redistribuirea de capital.

„Facem toate eforturile pentru a îndeplini în timpul alocat toate cerinţele impuse de Rezerva Federală“, a afirmat Brian Moynihan, preşedintele Bank of America.

Conform unui oficial al Fed, orice instituţie bancară care manifestă probleme cronice în planificarea capitalului şi administrarea riscurilor se află în pericolul de a primi un ordin de încetare a activităţii care va obliga banca să efectueze anumite modificări sau să plătească amenzi.

Testul de stres organizat de Fed, denumit oficial  Comprehensive Capital Analysis and Review (Analiza şi Evaluarea Generală a Capitalului), a fost introdus de autorităţile americane ca răspuns la criza financiară din 2007 şi este menit să evalueze din punct de vedere calitativ şi cantitativ dacă cele mai mari bănci care activează pe piaţa din SUA au „capacitatea de a împrumuta gospodăriile şi afacerile chiar şi în perioadele tumultoase“.

În anii anteriori, băncile care nu treceau testele erau forţate să suspende plata dividendelor către acţionari, iar legea americană le permite autorităţilor să împiedice creditorii internaţionali să distribuie profitul companiilor părinte în cazul în care acestea ar rămâne prea vulnerabile după remunerarea acţionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO