Business Internaţional

De ce s-a dus Traian Băsescu în Qatar, cea mai bogată ţară

De ce s-a dus Traian Băsescu în Qatar, cea mai bogată ţară

Autor: Bogdan Cojocaru

28.11.2011, 00:05 4442

Preşedintele Traian Băsescu a efectuat în această săptămână o vizită de lucru în statul arab Qa­tar, ţara cu cei mai bogaţi oameni din lume. Puţinele in­formaţii despre acestă vizită spun că Băsescu şi emi­rul qatarez Hamad Bin Khalifa Al Thani au discutat printre altele despre relaţiile bilaterale şi despre mo­da­lităţile de întărire a cooperării dintre cele două state.

La puţin timp după vizită, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de rechemare din funcţie pentru ambasadorii României din mai multe state, printre care Qatar, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan şi Malaiezia.

Ce ar putea găsi România în Qatar

Qatarul este ţara cu cel mai mare PIB per capita din lume, de 88.221 de dolari, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional, deşi nu este independentă decât de 40 de ani. Până în 2016, indicatorul ar putea creşte la 111.960 de dolari. Hamad conduce statul din 1995, după o lovitură de stat nesângeroasă prin care şi-a detronat tatăl, potrivit Business Insider.

Cu o suprafaţă de 11.400 de km pătraţi (România are o suprafaţă de 238.400 de km pătraţi), Qatarul ocupă locul trei în lume în privinţa rezervelor de gaze naturale. Qatarezii beneficiază de asistenţă medicală şi electricitate gratuite. Din cei 1,4 milioane de rezidenţi, doar 15% sunt cetăţeni ai Qatarului. Doar 1,5% din populaţie are vârste mai mari de 65 de ani. Însă mai puţin de 200.000 de persoane deţin aproape toată averea emiratului, fiind înconjuraţi de o armată de muncitori şi servitori.

Qatarul va găzdui Cupa Mondială de Fotbal în 2022. Autorităţile estimează că vor cheltui 65 mld. dolari pentru pregătirea competiţiei, investiţiile vizând inclusiv construcţii şi stadioane noi cu aer condiţionat. Suma este impresionantă având în vedere că princi­pa­lul vehicul de investiţii al Qatarului, Qatar Invest­ment Authority (QIA), deţine active de "doar" 85 mld. dolari.

Familia regală din Qatar a anunţat că inten­ţionează să cheltuiască până la 10 miliarde dolari pe achiziţii de participaţii în cadrul unor producători de aur prin intermediul QIA. De asemenea, Qatar a anunţat în această toamnă că va investi un mld. dolari la compania European Goldfields, care deţine drep­turile pentru mai multe exploatări de aur, printre care şi proiectul Certej în România. Totodată, QIA va fi acţionar principal al băncii rezultate din fuziunea băncilor elene Alpha Bank cu Eurobank.

În pofida crizei financiare, statul arab a înregistrat anul trecut cea mai rapidă creştere economică la nivel mondial, de 16,6%. Economia qatareză a consemnat o creştere de 41,8% a PIB nominal, excluzând inflaţia, în trimestrul al doilea, ca urmare a majorării livrărilor de gaze şi produse asociate, dar şi a preţurilor mai mari la energie pe piaţa globală. Dezvoltarea din ultimii ani a emiratului, cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat, este spectacu­loasă ţinând cont că în 1952, anul în care actualul şeic al statului s-a născut, Qatar avea mai puţin de 40.000 de cetăţeni, cei mai mulţi nomazi şi pescari, şi nicio şcoală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO