Business Internaţional

De ce s-ar putea că 1 milion de dolari să nu mai fie suficient pentru o pensie decentă

De ce s-ar putea că 1 milion de dolari să nu mai fie...

Autor: Luciana Georgescu

26.04.2014, 11:45 1804

“Un milion de dolari nu mai este la modă. Ştii ce este la modă ... un miliard de dolari”, este citatul celebru din filmul “Reţeaua de socializare”, care a făcut înconjurul lumii şi care poate fi aplicat şi pentru fondurile de pensii, scrie Market Watch.

Numărul posesorilor de conturi de economii, care depăşesc valoarea de 1 milion de dolari, este foarte redus. Doar 10% dintre persoanele care au economisit pentru a-şi asigura o pensie au atins plafonul de 1 milion de dolari, potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Cercetare al Beneficiilor Angajaţilor din SUA, iar posibilitatea economisirii unei sume atât de mari a devenit din ce în ce mai redusă în ultimele 2 decenii.

Inflaţia este unul dintre principalele motive, conform companiei de cercetare Brooks. Viitorii pensionari sunt ameninţaţi de costurile ridicate ale sistemului medical, dar şi de nivelul crescut al inflaţiei. Dobânzile mici asociate cu declinul bursei de valori din anii 2000 au condus la o devalorizare a sumelor deţinute în conturile de economii. Analiştii financiari estimeaza că valoarea anuală pe care un pensionar o poate retrage dintr-un cont de 1 milion de dolari a scăzut de la peste 70.000 de dolari în anii 1980 la aproape 40.000 de dolari în prezent.

Este însă posibil ca un pensionar să supravieţuiească cu cei 40.000-50.000 de dolari pe an?

Brooks sustine că pentru a răspunde la această întrebare trebuie luate în considerare aspecte importante precum stilul de viaţă, oraşul unde persoana respectivă locuieşte, starea de sănătate, etc.

Ceea ce firma de cercetare nu a luat însă în calcul sunt ajutoarele de stat. În funcţie de perioada de pensionare, unele persoane pot fi suficient de norocoase încât să beneficieze de sume adiţionale de până la 40.000 de dolari anual, sub forma ajutoarelor de stat.

Pensionarii mai puţini norocoşi, care nu au reuşit să strângă în conturi milioane de dolari şi nici nu au beneficiat de ajutoare de stat, au declarat că se vor stabili în zone mai puţin costisitoare, precum America Latină, sud-estul Asiei sau Europa, unde preţul imobiliarelor şi cel al sistemului medical sunt mult mai reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO