Business Internaţional

Demiteri si jocuri de culise pentru fuziunea PKN-MOL

16.03.2004, 00:00 15



Guvernul polonez a eliminat, vineri, un obstacol important in calea negocierilor de fuziune intre companiile petroliere PKN Orlen si MOL (Ungaria), prin demiterea unui oficial important din industria carburantilor, care se opunea acestui proiect, informeaza Reuters.



Ministerul Finantelor a anuntat ca l-a demis pe Maciej Gierej, seful agentiei Nafta Polska, care detine participatiile statului la firmele din sectorul carburantilor. Gierej este totodata si presedintele Consiliului de Administratie al PKN.



El si-a exprimat in repetate randuri opozitia fata de strategia acestei companii, avertizand ca asocierea cu MOL ar diminua competitia.



"Una dintre persoanele care se opun ambitiei de extindere a PKN a fost inlaturata. Masura va avea un efect pozitiv asupra discutiilor de fuziune si asupra actiunilor PKN", a apreciat un administrator de fonduri din Varsovia.



Gierej s-a aflat adeseori in pozitii conflictuale, din cauza celor doua functii pe care le detinea. In 2003, el a blocat un proiect PKN privind preluarea societatii Lotos, al doilea grup de rafinarii din tara.



Autoritatile poloneze au precizat ca demiterea lui Gierej este motivata de intarzierile aparute in cadrul programului de restructurare a industriei de produse chimice, precum si de "stagnarea sectorului de carburanti".



In opinia unor analisti, demiterea lui Gierej il favorizeaza pe directorul executiv al PKN, Zbigniew Wrobel, care a intrat in atentia procurorilor dupa ce Gierej a solicitat realizarea unui audit de catre o echipa din afara companiei. Wrobel a negat orice acuzatie.



"Inlaturarea lui Gierej indica faptul ca Wrobel are sustinatori importanti", a remarcat un analist din Varosovia.



Gierej va ramane in pozita de presedinte al Consiliului de Administratie pana la urmatoare adunare a actionarilor, programata pentru data de 8 aprilie.



Ministerul Finantelor a anuntat ca succesorul lui Gierej la Nafta Polska, Krzysztof Zyndul, trebuie sa elaboreze, pana la sfarsitul lunii martie, un plan de dezvoltare a industriei petroliere nationale.



Fuziunea dintre PKN si MOL, a caror valoare de piata cumulata ajunge la 6,6 miliarde de dolari, ar conduce la formarea celui mai mare grup petrolier din Europa Centrala si de Est.



Ministerul Finantelor, care detine impreuna cu Nafta aproximativ 28% din capitalul PKN, are un rol cheie in procesul de fuziune. Recent, insa, sprijinul politic fata de proiectul cu MOL pare sa se fi estompat.



Ministrul Finantelor, Zbigniew Kaniewski, a evitat, vineri, un raspuns clar la intrebarea privind atitudinea sa fata de fuziunea PKN-MOL.



"Nu pot spune decat ca PKN Orlen trebuie sa isi intensifice cooperarea cu toti partenerii prezenti pe piata europeana a carburantilor", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO