Business Internaţional

Depfa, cumparata de Hypo Real Estate pentru 5,7 mld euro

24.07.2007, 18:55 8

Hypo Real Estate, grup specializat in finantarea investitiilor imobiliare, va prelua banca germana Depfa in schimbul a 5,7 mld. euro, formand astfel cea mai mare companie de finantari si investitii imobiliare din Germania, scrie Bloomberg.
Grupul german Hypo Real Estate va plati pentru fiecare actiune a bancii Depfa 6,8 euro in lichiditati si o proportie de 0,189 din actiunile nou emise. Valoarea unei actiuni Depfa a atins nivelul de 16,14 euro in urma ofertei facute de compania Hypo Real Estate, cu 17% peste pretul de inchidere al sedintei bursiere de vineri.
Cotatia actiunilor Hypo Real Estate a atins cel mai coborat nivel din ultimele sapte luni, in contextul in care compania a declarat ca va emite 67 de milioane de noi actiuni si va vinde obligatiuni convertibile in valoare de 450 mil. euro pentru a finanta achizitia. Vanduta de grupul UniCredit in 2003, compania Hypo Real Estate isi va extinde activitatea si in domeniile de finantare a construirii de drumuri si cai ferate, de imobile comerciale pentru a raspunde competitiei acerbe de pe piata. Cu sediul in Dublin, Depfa este al doilea mare finantator guvernamental dupa Dexia la nivel european.
"Compania nou formata va avea afaceri mai putin ciclice si va putea fi mai profitabila", spune Helmut Hipper de la Union Investment din Frankfurt.
Actiunile Hypo Real Estate au scazut cu 2,66 euro, respectiv cu 5,4 procente, pana la 46,51 euro, cel mai coborat nivel de la inceputul lunii noiembrie 2006, obtinand astfel o valoare de piata de 6,3 miliarde de euro.
Actiunile bancii germane s-au apreciat cu 1,83 de euro pana la 16,53 de euro, evaluand astfel compania la 5,5 mld. euro. Directorul executiv al grupului Hypo, Georg Funke, a declarat ca nu va intra intr-o competitie a ofertelor pentru banca Depfa.
Hypo Real Estate a extins activitatea de creditare imobiliara in afara granitelor germane, unde competitia acerba a scazut ingrijorator marjele de profit, luand in calcul si extinderea in afara sectorului imobiliar. Principala sursa de profit a bancii Depfa, veniturile nete din dobanzi, s-a depreciat in ultimul timp din cauza castigurilor slabe din tranzactionari, in contextul in care diferenta dintre ratele pe termen lung si mediu s-a redus considerabil. Depfa a incercat de asemenea sa creeze noi surse de venit prin lansarea de servicii de investitii bancare si de administrare de active.
Divizia de administrare de active a bancii germane Depfa a fost prezenta in Romania incepand din 2003, insa in luna aprilie germanii si-au retras participatia din cadrul fondului inchis de investitii Depfa Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO