Business Internaţional

Deripaska: Rusia ar avea de castigat de pe urma reducerii pretului petrolului

15.11.2007, 14:31 17

Miliardarul rus Oleg Deripaska, care doreste sa isi mareasca numarul de holdinguri pe care le detine prin achizitia unui producator de petrol, a afirmat ca economia Rusiei ar putea avea de castigat de pe urma unei reduceri a preturilor energetice, scrie Bloomberg.
"Economia ruseasca se concentreaza prea mult pe segmentul resurselor. Daca pretul petrolului scade, economia ruseasca ar trebui sa se axeze pe alte zone, pentru a ajuta producatorii", a declarat Deripaska.
Prin intermediul holdingului Basic Element, Deripaska controleaza Rusal, cel mai mare producator de aluminiu din lume, si se foloseste de averea estimata in acest an de revista americana Forbes la 13,3 miliarde de dolari (9,05 miliarde de euro) pentru a se extinde in producerea de masini, constructii si aviatie.
Cresterea pretului petrolului cu 58% in anul 2007 va influenta economia Rusiei, care se asteapta la al noualea an consecutiv de ascensiune. Ministerul Economiei din Rusia a anuntat ca economia va creste cu 7,3% in acest an.
Printre tintele miliardarului rus se afla si achizitia companiei petroliere Russneft. Producatorul de titei se afla in proprietatea unui alt miliardar rus, Mihail Gutseriev care pretinde ca este presat de autoritatile statului sa-si vanda compania. In acest an, Gutseriev a fost nevoit sa paraseasca Rusia din cauza unei anchete care-l vizeaza pe el personal, cat si activitatile Russneft.
Chiar daca pretul petrolului urca vertiginos spre pragul de 100 de dolari/baril, companiile petroliere trebuie sa invete sa devina mai eficiente si sa-si diversifice operatiunile, a spus Deripaska, un fost fizician nuclear si trader de metale.
"In businessul petrolier, nu exista un focus real asupra costurilor. Companiile petroliere sunt mari case de investitii. Daca vor sa faca ceva, intotdeauna se folosesc de un subcontractor. Iar acesta nu reprezinta un model adecvat", a mentionat miliardarul rus.
In cazul in care oferta pentru Russneft i-ar fi acceptata, Deripaska vrea ca activitatile de rafinare si productie petrochimica ale companiei sa devina mai profitabile.
Dimitri Lukashov, analist pe sectorul de petrol si gaz la Alfa Bank din Moscova, considera ca activitatea de rafinare a titeiului este de patru, cinci ori mai profitabila decat extractia.
In februarie, presedintele Rusiei Vladimir Putin le-a cerut celor mai bogati dintre antreprenorii locali sa-si reorienteze exporturile din zona materiilor brute spre bunurile prelucrate. Principalele organisme antitrust din Rusia ar putea sa ia o decizie privind vanzarea Russneft pana la sfarsitul anului viitor.
"Nu dorim sa fim doar exportatori de petrol. Rusia are nevoie de o multime de produse chimice", a afirmat Deripaska.
Un declin al pretului petrolului va fi benefic consumatorilor rusi si, de asemenea, va tempera trendul ascendent pe care se plaseaza rubla, fapt ce ar ajuta producatorii, considera miliardarul rus.
Moneda ruseasca, care s-a apreciat cu aproximativ 9% in raport cu dolarul in ultimul an, "are o cotatie prea ridicata in acest moment", a spus Deripaska. Miliardarul a mai subliniat ca o depreciere a rublei "va ajuta foarte mult industria locala".
Excedentul comercial al Rusiei a scazut cu 16%, la 93,5 miliarde de dolari (63,6 miliarde de euro) in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
In vreme ce miliardarii din China si India cumpara diverse active in Europa si Statele Unite, Deripaska a spus ca investitiile sale vor ramane in interiorul Rusiei. Recent, investitorul rus a achizitionat 50% din Industrial Construction Corporation Transstroi, cel mai mare constructor de infrastructura de transport din Rusia.
"Rusia este o tara mare. Acest stat are nevoie de cat mai multe lucruri: drumuri, spitale, scoli, aeroporturi, masini, trenuri si avioane. Exista o cerere foarte mare, iar oferta nu face fata", a precizat Deripaska.
Holdingurile miliardarului rus din afara Rusiei cuprind 30% din compania austriaca de constructii Strabag si o participatie de 9,99% din compania Hochtief, cel mai mare constructor din Germania care detine anumite proiecte si in Rusia. In luna mai, investitorul rus a platit 1,5 miliarde de dolari (1,02 miliarde de euro) pentru o participatie la Magna International, cel mai mare producator de componente auto din Canada.
Deripaska, care detine imobile in Moscova si Londra, are interdictie de a intra in Statele Unite din cauza unor probleme ce nu au fost facute publice.
In luna aprilie, Oleg Deripaska a respins informatiile aparute in cotidianul american de business The Wall Street Journal potrivit carora miliardarul rus ar avea accesul restrictionat in Statele Unite din cauza unor declaratii false pe care le-ar fi acordat Biroului Federal de Investigatii (FBI).

Imperiul lui Deripaska

Rusal, cel mai mare producator de aluminiu din lume.
30% din compania austriaca de constructii Strabag.
9,99% din compania Hochtief.
Producatorul de avioane Aviacor Aviatzionny Zavod.
Compania de asigurari Ingosstrakh.
O participatie in cadrul Magna International, cel mai mare producator de componente auto din Canada.
Firma de constructii Razvitiye.
Producatorul de automobile GAZ.
50% din Industrial Construction Corporation Transstroi, cel mai mare constructor de infrastructura de transport din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO