Business Internaţional

Deutsche Bank incearca sa se dezvolte dupa formula magica a bancilor elvetiene

13.11.2006, 22:58 19

Sustinut de rezultatele financiare foarte bune, grupul german intentioneaza sa isi extinda operatiunile de management al portofoliilor de investitii private.
Puterea Deutsche Bank in sectorul investitiilor bancare a facut-o sa surclaseze UBS in al treilea trimestru, fapt ce nu va opri banca germana din incercarea de a ajunge din urma rivalul elvetian, scrie Financial Times.
Rezultatele prezentate pe 1 noiembrie au fost primele cifre de cand directorul executiv Josef Ackerman si-a prezentat luna trecuta planul de a atuinge o crestere de 40% pana in 2008.
La cinci ani dupa ce si-a asumat responsabilitatea de a transforma banca in forta globala care este astazi, Ackerman cauta sa obtina o crestere sporita prin marirea diviziilor de administrare a activelor.
Deutsche Bank a anuntat o dublare a profitului inainte de taxare provenit din managementul activelor si averilor de la 700 mil. euro la 1,3 mld. pana in 2008.
Banca isi doreste, de asemenea, dublarea contributiei acestor divizii la profitul companiei pana la 15%.
Noua strategie vine ca raspuns la preocuparile investitorilor ca veniturile Deutsche Bank provenite din investitiile bancare sunt instabile si ar putea prejudicia banca in momentul rotirii ciclului de afaceri.
UBS, care are divizii mult mai mari de managementul activelor si averilor, si-a facut o reputatie din generarea unui profit mult mai stabil decat cel al rivalilor, desi rezultatele slabe de saptamana trecuta sunt un exemplu prost, despre care investitorii in banca elvetiana spera sa fie un eveniment izolat.
La Deutsche Bank, raportul privind profitul a dat nastere unor semnale amestecate in ceea ce priveste progresul acestuia. Vestea cea buna este ca banca nu a fost pedepsita de piata pentru raportarea unei scaderi de 25 de procente a profitului obtinut din operatiunile de tranzactionare.
Totusi, diviziile care au remediat situatia nu au fost cele noi, cu potential mare de dezvoltare, ci cele cum sunt creditarea structurata si consultanta pentru investitii bancare, conduse de Anshu Jain, director pe pietele globale si, respectiv, de Michael Chors, directorul tranzactiilor bancare globale.
Profitul din managementul activelor si al averilor a scazut cu 11%, la 183 mil. euro, si a demonstrat ca Kevin Parer, directorul diviziei de managementul activelor, si Pierre de Weck, directorul diviziei de managementul averilor, mai au inca multa munca de facut.
Pana acum, cei doi s-au concentrat pe consolidarea echipelor si nu pe cresterea profiturilor. Parker le-a spus investitorilor luna trecuta ca reorganizarea diviziei de managementul activelor este "terminata in mod substantial".
In private banking, De Weck a angajat mai mult de 350 de oameni anul trecut si a anuntat luna trecuta achizitia Tilney, compania engleza de managementul averilor, pentru aproximativ 350 mil. lire sterline (523 mil. euro).
Aceasta miscare ii va conferi Deutsche Bank o mai mare influenta pe piata engleza pe private banking. Urmatorul pas este sa se asigure ca capacitatea sporita se va reflecta in profit.
"Am construit baza, iar acum incercam sa asiguram o parte din veniturile pe 2007 si 2008", a declarat Ackerman odata cu prezentarea raportului. De asemenea, a spus ca banca va continua sa faca achizitii in cazul in care apar oportunitati interesante.
Stirea pozitiva este ca ambele divizii au inceput sa atraga mai multi bani noi. Managementul activelor si al averilor au cumulat un influx de 12 mld. euro in al treilea trimestru, cea mai mare suma din ultimele sase trimestre.
"Influxurile nete demonstreaza ca strategia functioneaza", a spus Ackerman. A recunoscut de asemenea ca exista suficient loc de mai bine. De exemplu, DWS Scudder, fondul mutual din Statele Unite, "continua sa fie o provocare pe o piata extrem de copetitiva", a spus el.
Diviziile au atras influxuri nete de 20 mld. euro in acest an, in comparatie cu suma de 126,2 mld. franci elvetieni (80 mld. euro) obtinuta de UBS in primele noua luni ale anului. Daca planul lui Ackerman functioneaza, aceasta discrepanta va disparea curand.
Banca germana are suficienta experienta in ceea ce priveste modelul bancar elvetian. Ackerman, cetatean elvetian, a venit la Deutsche Bank in 1996 de la Credit Swisse, iar de Weck a petrecut 17 ani la UBS, inclusiv opt ani ca membru al consiliului director, pana cand s-a alaturat echipei de la Deutsche Bank in 2002.
Grupurile sunt atrase de stabilitatea managementului de averi private.
Managementul averilor este un domeniu atragator pentru bancile internationale, datorita stabilitatii si pentru ca este o sursa de venit cu o rata mare de profitabilitate in comparatie cu investitiile bancare si tranzactionarea de proprietati.
Domeniul este dominat de UBS si cuprinde companii ca Merril Linch, Credit Suisse si Goldman Sachs, dar recent a inceput sa atraga si banci extrem de diferite, ca HSBC si Barclays din Marea Britanie si grupul belgiano-olandez Fortis.
Mare parte din activitate a fost concentrata in Elvetia, care este estimata ca fiind sediul a aproximativ o treime din averile administrate private prin intermediul conturilor "offshore" pentru straini bogati.
Anul trecut, UBS a vandut trei ici banci independente private si un manager de fonduri catre Julius Baer, incercand sa se concentreze pe o singura "marca".
Intre timp, grupul si-a extins propriile operatii prin achizitii regulate, in special in Statele Unite, si printr-o campanie agresiva de angajare de personal, in special in Asia
Credit Suisse si-a "ingustat" si ea portofoliul, combinand numeroase unitati independente sub un singur brand, Clariden Leu.
Strategia dezvoltarii organice, sustinuta de achizitii periodice, a fost la fel de evidenta printre bancile mai mici, observandu-se cel mai bine la EFG, banca privata cu cea mai rapida crestere.
Doar luna trecuta, Vontobel, o alta banca privata cu sediul la Z?rich, a continuat trendul.
A cumparat activitatile de brokeraj de capital si investitii bancare ale Lombard Odier Darier Hentsch, cu sediul la Geneva, pentru o suma nedezvaluita.
Cu piata in plina dezvoltare si un climat macroeconomic pozitiv, analistii prevad un apetit sanatos pentru alte tranzactii, dar exista extrem de putini vanzatori.
Activele importante sunt rare, cele mai putin valoroase oferind posibilitati limitate de obtinere a profitului.
Marile banci trebuie nu numai sa gaseasca noi destinatii pentru fondurile lor de milarde de euro ci si sa duca o politica eficienta de management al riscului. O alta problema foarte serioasa a sistemului bancar in general este asigurarea celor mai bune conditii de tranzactionare. Printre acestea se numara si evitarea cazurilor de inside trading (tranzactionarea pe baza unor informatii privilegiate).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO