Business Internaţional

Deutsche Bank, prinsa in valtoarea de pe piata subprime

02.04.2008, 17:14 16

Deutsche Bank, cea mai mare banca a Germaniei, va reduce valoarea activelor contabile cu 2,5 miliarde de euro (3,95 miliarde de dolari) pe fondul extinderii crizei creditelor asupra celor mai mari banci europene, scrie Bloomberg.
"In ultimele saptamani, conditiile pietei s-au inrautatit semnificativ", au declarat reprezentantii bancii germane cu sediul la Frankfurt. Banca a anuntat ca va reduce valoarea contabila a creditelor sustinute de ipoteci comerciale si imobiliare.
Deutsche Bank, considerata unul dintre supravietuitorii crizei ipotecare de anul trecut, deoarece a inregistrat profituri cand alte banci se prabuseau sub datorii, ar putea rata tinta de profit brut pentru 2008, conform ultimelor declaratii ale reprezentantilor sai.
Rivalii de la UBS se confrunta si ei cu aceleasi probleme, iar presedintele bancii elvetiene, Marcel Ospel, si-a anuntat retragerea din functie dupa pierderile aditionale suferite, in valoare de 19 mld. dolari (12,15 mld. euro).
"Criza creditelor subprime ajunge din urma si Deutsche Bank, ceea ce inseamna ca banca risca sa inregistreze pierderi pe primul trimestru si ca tinta de profit pe 2008 este imposibil de atins", a declarat Konrad Becker, analist la firma Merck Finck, care a plasat o recomandare de pastrare a actiunilor bancii.
Actiunile Deutsche Bank au inregistrat o scadere de 19% anul acesta, dar s-au apreciat in ultimele zile cu 1,4%, pana la 72,73 euro la Bursa din Frankfurt.
Banca germana a anuntat inca de pe 26 martie ca reducerea valorii contabile a activelor si inrautatirea situatiei economice "ar putea afecta in mod negativ abilitatea noastra de a atinge tinta de profit brut".
Reprezentantii Deutsche Bank au anuntat ca activele a caror valoare contabila va fi redusa insumeaza 7,91 miliarde de euro (12,3 mld. dolari), acestea facand parte din categoria creditelor ipotecare ALT-A, care se incadreaza undeva intre creditele prime si subprime.
Banca germana a inregistrat anul trecut o crestere de 6,7% a profitului, in timp ce rivalii elvetieni de la UBS si newyorkezii de la Citigroup au inregistrat pierderi record in urma crizei creditelor ipotecare.
Tinta de profit brut pentru 2008 a Deutsche Bank prevede castiguri brute de 5,3 miliarde de euro (8,29 miliarde de dolari) pentru banca de investitii, cate 1,3 miliarde de euro (2,03 miliarde de dolari) pentru diviziile de active si management al fondurilor, cat si pentru diviziile care se ocupa de clientii persoane fizice sau juridice si 1 miliard de euro (1,56 miliarde de dolari) pentru divizia de tranzactii globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO