Business Internaţional

Directorul executiv al bancii americane Bear Stearns a preferat sa joace bridge si golf in loc sa salveze fondurile ipotecare ale bancii

05.11.2007, 02:02 12

La inceputul crizei financiare din aceasta vara doua fonduri de hedging ipotecar ale bancii Bear Stearns pierdeau rapid din valoare, investitorii isi cereau banii inapoi, iar creditorii fondurilor solicitau mai multe garantii. In cele din urma, ambele fonduri s-au prabusit, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.
In zece zile critice din timpul crizei, una dintre cele mai ample din istoria de 84 de ani a firmei, directorul executiv al Bear Stearns a lipsit de la birou. James Cayne participa la un campionat de bridge, el neputand fi contactat prin telefon sau e-mail. Echipa sa a castigat locul trei.
In conditiile in care colapsul fondurilor Bear Stearns intensifica turbulentele de pe piata de credit americana, Cayne nu participa la evenimentele foarte importante din cadrul bancii. In saptamanile de vara, el pleca de obicei joia dupa-amiaza si isi petrecea ziua de vineri la clubul sau de golf din New Jersey. In luna iulie, a lipsit de la birou zece din cele 21 de zile lucratoare pentru a juca bridge sau golf.
In perioada in care comitetul executiv al Bear Stearns se intrunea aproape zilnic, Cayne participa numai prin telefon, petrecandu-si mai apoi restul zilei jucand bridge.
In cadrul unui scurt interviu, Cayne a refuzat sa vorbeasca despre performantele sale sau despre cat de mult s-a concentrat asupra crizei din vara. Alti directori din cadrul Bear Stearns au respins ideea ca directorul executiv nu s-ar fi implicat pe deplin.
Totusi, actiunile lui Cayne din timpul crizei de pe pietele de credit ipotecar contrasteaza cu rolurile asumate de alti executivi, ca James Dimon din cadrul J.P. Morgan Chase, Richard Fuld Jr. din cadrul Lehman Brothers sau Lloyd Blankfein din cadrul Goldman Sachs, acestia implicandu-se personal in rezolvarea problemelor.
Problema legata de fondurile de hedging a reprezentat un soc pentru Bear Stearns, cunoscuta drept una dintre cele mai experimentate banci de pe Wall Street in ceea ce priveste managementul de risc. Ani intregi, firma s-a bazat pe un sistem de manageri care monitorizau activitatile pentru a identifica eventualele probleme, acestea fiind luate in discutie in cadrul unor intruniri saptamanale. Alan "Ace" Greenberg, presedintele comitetului executiv al firmei, care a condus Bear pana in 1993, participa activ in cadrul acestor intruniri. In prezent, intrunirile sunt mai dese, iar Cayne participa mai frecvent.
Cayne personifica stilul agresiv al bancii Bear Stearns. El s-a alaturat firmei in 1969, avansand rapid in cadrul diviziei de brokeraj. S-a imprietenit rapid cu Greenberg, bridgeul fiind si pe placul acestuia. In 1993, Cayne a preluat pozitia de CEO.
In urmatorii 14 ani, Bear Stearns s-a extins, pretul actiunilor sale crescand cu aproape 600%. Cayne a realizat unele progrese in orientarea companiei catre operatiuni tipice unei banci de investitii care ajuta companiile cu finantarea si fuziunile. Colegii sai spun ca el se pricepea sa dezvolte tinerele talente, cum a fost cazul lui Doland Tang, de origine chineza, acum director al operatiunilor din Asia. Cayne este un "capitan extraordinar", spune David Winters, fost sef al firmei Franklin Mutual Advisers, mult timp unul dintre cei mai mari actionari institutionali ai Bear Stearns.
In anul 2006, Cayne a incasat 34 de milioane de dolari si a devenit primul director de pe Wall Street care detine o participatie de peste un miliard de dolari in cadrul bancii pe care o conduce. Desi valoarea participatiei sale a scazut, Cayne ramane unul dintre cei mai mari investitori individuali ai bancii.
Cayne a respins propunerile de vanzare a Bear Stearns. El a spus anumitor membri ai comitetului executiv al firmei ca ar incheia un acord in acest sens numai daca ar obtine o suma considerabila, un castig personal foarte mare sau un aparat de zbor personal.
Lui Cayne ii place sa fie considerat o persoana neconventionala, cu un stil foarte direct. El considera campionatele de bridge drept o pauza bine-venita, spun cei care au participat alaturi de el la acest tip de evenimente.
Unii spun ca CEO-ul Bear Stearns a fumat cateodata marijuana la sfarsitul zilei in timpul campionatelor de bridge. Intrebat in legatura cu acest aspect, Cayne a replicat ca va raspunde numai unei "acuzatii directe", si nu unor intrebari generale.
Bear a inceput sa aiba probleme in primele luni ale acestui an pe fondul semnalelor ce vesteau criza de pe piata creditelor ipotecare. Doua fonduri ale Bear Stearns investisera masiv in acest sector. Fondurile utilizau bani imprumutati, unul din acestea detinand 638 de milioane de dolari de la investitori si cel putin 6 miliarde de dolari sub forma de capital imprumutat.
Cayne nu s-a declarat foarte ingrijorat in legatura cu piata ipotecara la un dineu cu analistii ce a avut loc la sfarsitul lunii martie, conform unui participant. Curand insa, problemele s-au agravat. Valoarea unor detineri din cadrul ambelor fonduri a scazut. Ambele fonduri au inceput sa vanda active de miliarde de dolari, intensificand presiunile asupra valorii acestora.
In aceasta perioada, Cayne si-a inceput ritualul de vara in care lua un elicopter din New York pana in Deal, New Jersey, in zilele de joi pentru a juca golf la Hollywood Golf Club, spun asociatii sai. Dupa ce petrecea noptile de joi in locuinta sa de vacanta din apropiere, Cayne mergea in general din nou la golf vinerea dimineata. Prietenii sai spun ca dupa jocul de sambata Cayne se intorcea acasa, unde-si petrecea timpul jucand poker si bridge pe internet si jucandu-se cu nepotii.
In prima saptamana a lunii iunie, unul din fonduri a transmis investitorilor care doreau sa se retraga ca nu le poate returna banii imediat. Creditorii au reactionat imediat, solicitand garantii suplimentare.
La sfarsitul saptamanii, Cayne era ca de obicei plecat in New Jersey pentru a juca golf. Asociatii lui Cayne spun ca adesea directorii de top din cadrul Bear Stearns incercau sa nu-l contacteze vinerea, preferand sa lase mesaje asistentilor sai prin care acesta era rugat sa contacteze biroul cand era liber.
La sfarsitul lunii iunie, unul din fonduri a imprumutat aproximativ 1,6 miliarde de dolari de la compania-mama. Pe 12 iulie, Cayne parea mai mult interesat sa discute despre o alergie pe care o are de la cerealele pentru micul dejun decat despre piete, spun apropiatii sai. Pe 18 iulie, Cayne a plecat in Nashville pentru un campionat de bridge. Warren Spector, pe atunci copresedinte al Bear Stearns, se afla si el in Nashville pentru acelasi campionat. Cayne si Spector obisnuiau sa sune din Nashville inainte de inceperea jocurilor de dupa-amiaza. Atunci, Cayne dadea foarte rar ordine.
Pe 26 iulie, Bear Stearns a fost obligata sa inchida fondul caruia ii imprumutase 1,6 miliarde de dolari.
Pe 1 august, Cayne l-a sunat pe Spector, criticandu-l ca nu a fost la birou pe perioada crizei si spunandu-i ca ar trebui sa demisioneze. Pe 3 august, Bear Stearns a organizat o conferinta pentru a-i calma pe investitori. Cayne a declarat ca firma "ia situatia in serios" si ca incearca sa rezolve problemele. Un analist i-a pus mai tarziu o intrebare lui Cayne, insa acesta plecase. Cayne s-a intors mai tarziu, insa sutele de persoane prezente nu au fost constiente de acest lucru.
Spector a demisionat, banca ramanand fara un plan clar de succesiune, Spector fiind pana atunci considerat drept un posibil succesor al lui Cayne.
Ziua urmatoare, o sambata, Cayne juca din nou golf, in timp ce situatia de la Bear Stearns se inrautatea. Pe 5 august, directorii firmei au incercat sa-i calmeze pe clienti prin telefon. Desi nu a participat la aceasta actiune, Cayne a petrecut duminica la birou organizand o intrunire a board-ului pentru acceptarea demisiei lui Spector. Mai tarziu, Cayne a mers in Beijing impreuna cu Tang pentru o serie de intalniri in urma carora avea sa fie incheiata o tranzactie.
Organismul de reglementare a pietei de capital din SUA (SEC), Departamentul de Justitie si autoritatile din Massachusetts analizeaza prabusirea fondurilor Bear Stearns. Pe 22 octombrie, Bear Stearns si Citic Securities, o banca chineza de investitii, au anuntat un acord prin care fiecare va investi aproximativ un miliard de dolari in actiuni ale celeilalte.
Actiunile Bear Stearns s-au miscat in sus in urma anuntului, insa pierderea pe acest an ramane la 30%, cea mai slaba performanta inregistrata de o firma importanta de brokeraj.
Prietenii lui Cayne spun ca este preocupat de ceea ce s-a intamplat in vara si ingrijorat in legatura cu ceea ce lasa in urma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO