Business Internaţional

Diversificarea rezervei valutare a Chinei trage in jos dolarul

26.07.2006, 18:07 15

Dolarul a inregistrat o noua scadere fata de euro dupa ce guvernul chinez a propus diversificarea rezervei in valuta. Dolarul a scazut pana la 1,2666 $/euro ieri dimineata, de la 1,2635 $/euro cu o zi inainte.
In acest an, rezervele valutare ale Chinei le-au depasit pe cele ale Japoniei, considerate cele mai mari pe plan mondial, crescand anul trecut cu 32% fata de 2004.
Biroul National de Statistica din China a declarat ca tara ar trebui sa-si diversifice rezervele valutare pentru a reduce riscul pierderilor in urma deprecierii dolarului.
Totodata ar trebui sa incurajeze companiile sa investeasca in strainatate pentru a tine in frau aprecierea yuanului, moneda nationala. Dolarul reprezinta circa 70 sau 80% din rezervele valutare ale Chinei, a declarat Tai Hui, economist la banca Standard Chartered din Hong Kong, scrie Bloomberg.
"Dolarul american se poate deprecia in continuare, crescand astfel riscul pierderilor valutare", a adaugat conducerea Biroului National de Statistica. Speculatiile care anunta deprecierea dolarului prevad in acelasi timp si o crestere a yuanului.
Statisticienii nu au precizat insa motivele pentru care asteapta aceasta depreciere a dolarului.
Banca populara chineza cumpara dolari pentru a preveni ca intrarile de valuta sa duca la aprecierea rapida a yuanului. Acest lucru a facut ca rezerva valutara a Chinei sa fie cea mai mare pe plan mondial, depasind-o pe cea a Japoniei.
Rezerva valutara a Chinei a crescut cu 32% in 2005, la 941 miliarde de dolari (745 mld. euro).
"China se indreapta spre o trecere treptata de la dolarii americani la monedele majore precum yenul sau euro", a declarat Tai Hui.
China vrea sa opreasca aprecierea yuanului, care a crescut cu 1,5% de la ultima reevaluare de acum un an.
China nu isi va reduce rezervele de dolari, a declarat, pe 5 martie, Zhou Xiaochuan, directorul bancii centrale din China. Ar trebui sa foloseasca aceste rezerve pentru a cumpara aur sau petrol ca masura de protectie in cazul in care dolarul se va deprecia, a declarat Yu Yongding, consultant al bancii centrale.
Iesirile de capital "vor creste treptat, dar probabil nu vor avea un efect imediat in reducerea yuanului", a adaugat Tai Hui. Moneda chineza va creste cu 3,8% la 7,80 yuani/dolar pana la sfarsitul acestui an.
Exporturile au ajutat economia chineza sa creasca cu peste 10% in cel de-al doilea trimestru al acestui an. Produsul intern brut a crescut cu 11,3% in cel de-al doilea trimestru, cea mai rapida crestere din 1995.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO