Business Internaţional

Diversificarea rezervelor valutare ale Chinei loveste in dolar

08.11.2007, 20:07 11

Dolarul a coborat la un nou nivel record fata de euro, dupa ce autoritatile chineze au anuntat ca intentioneaza sa converteasca o parte a rezervei valutare a tarii intr-o moneda cu o performanta superioara celei inregistrate de moneda americana, scrie Bloomberg.
Rezerva valutara a Chinei depaseste 1.430 mld. dolari (984 mld. euro).
"Valutele puternice vor fi favorizate in fata celor slabe", a declarat Cheng Siwei, vicepresedinte al Congresului National Popular de la Beijing, referindu-se la intentia autoritatilor de a diversifica rezerva valutara. Mai mult, intentia de a schimba dolarul cu astfel de "valute puternice" a fost exprimata cat se poate de clar de catre vicepresedintele bancii centrale, Xu Jian, care a declarat ca dolarul isi reduce treptat statutul pe care il detine in cadrul valutelor mondiale.
Dolarul s-a depreciat in fata unui cos de 14 dintre cele mai importante monede, ajungand la cel mai jos nivel din ultimii 57 de ani fata de dolarul canadian. De asemenea, dolarul s-a depreciat fata de lira sterlina si dolarul australian, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 26, respectiv 23 de ani fata de acestea.
"Este posibil sa asistam la continuarea presiunilor asupra dolarului", spune Thomas Harr, strateg valutar la Standard Chartered din Singapore. "Potentialul pentru diversificarea rezervelor valutare este semnificativ. Iar aceasta perspectiva este una sumbra pentru dolar", a adaugat el.
Un euro a fost cotat marti la 1,4703 dolari, acesta fiind cel mai inalt nivel din momentul in care moneda folosita de 13 tari europene a fost introdusa, in 1999. Un dolar a fost cotat la 113,27 yeni, fiind pentru prima data dupa 29 octombrie, cand moneda americana coboara sub pragul de 114 yeni. Mai mult, Harr spune ca deprecierea fata de moneda unica europeana ar putea continua, un euro putand ajunge, in viitorul apropiat, pana la 1,5 dolari.
In perioada aprilie - august 2007 investitorii chinezi si-au redus activele detinute in titluri emise de catre Trezoreria americana cu 5%, acestea ajungand pana la 400 mld. dolari (275 mld. euro). China Investment, care administreaza cele 200 mld. dolari (137 mld. euro) detinute de fondurile suverane guvernamentale ale tarii, a anuntat luna trecuta ca intentioneaza sa investeasca o parte mult mai mare din rezervele valutare ale Chinei in active care sa produca venituri semnificativ mai mari decat cele aduse de titlurile exprimate in dolari.
"Structura pietei valutare mondiale s-a transformat radical", a declarat Xu Jian, adaugand ca principala caracteristica a acestei schimbari o reprezinta deprecierea semnificativa a dolarului. Totusi, Cheng Swei spune ca, in ciuda acestor transformari, China nu va incepe sa cumpere automat valuta exprimata in moneda europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO