Business Internaţional

Dobanda din Ungaria a ramas la 8,5%

27.08.2008, 18:59 16

Consiliul de politici monetare al bancii centrale din Ungaria (MPC) a decis sa mentina rata dobanzii de referinta la nivelul de 8,5%, scrie Budapest Business Journal.
Decizia consiliului nu a constituit o surpriza pentru piata din Ungaria, care se astepta la aceasta masura din partea autoritatilor.
"Decizia cu privire la rata dobanzii a fost una la care ne asteptam. Nicio clipa nu s-a pus problema ca banca centrala sa modifice dobanda de referinta. Intrebarea este cand va avea loc reducerea ratei, pentru ca desi raportul prevedea cateva licariri de speranta pentru piata ungara, ele au fost nimic mai mult decat atat", a declarat Nicholas Kennedy, analist la agentia de consultanta 4Cast din Londra.
Membrii consiliului au declarat ca unul dintre principalele lor obiective este sa previna blocarea asteptarilor cu privire la inflatie la un nivel ridicat.
De asemenea, membrii consiliului au adaugat ca mentinerea conditiilor monetare intr-un regim foarte strict este necesara si justificata atata timp cat trendurile interne si internationale nu dau semne de reducere pe termen lung a riscurilor inflationiste.
Raportul consiliului mai precizeaza ca reducerea inflatiei se va face gradual pana in 2010, in timp ce cresterea economica va fi foarte lenta. Inflatia va depasi tinta de 3% in 2009, dar aceasta ar putea fi atinsa in 2010, in cazul in care conditiile monetare raman neschimbate.
"Raportul prezinta o evolutie viitoare echilibrata in ceea ce priveste inflatia, avand in vedere ca valoarea acesteia va fi in jurul tintei de 3% in conditiile unei cresteri economice incetinite si a presiunilor create", a declarat Gyorgy Barcza, de la K&H Bank din Budapesta.
Consiliul a atribuit o mare parte din vina pentru cresterea inflatiei in al doilea trimestru trendurilor internationale.
Desi conditiile monetare stricte au contracarat efectele inflatiei in crestere la nivel global, preturile la produsele de import au continuat sa creasca.
"Consiliul are in fata cateva luni caracterizate de nesiguranta in ceea ce priveste evolutia inflatiei si nu este deloc clar cum va arata bugetul tarii pe 2009. Ne asteptam la o reducere a ratei dobanzii abia in prima jumatate a lui 2009", a declarat Istvan Zsoldos, analist la Goldman Sachs din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO