Business Internaţional

Dobânzile creditelor ipotecare ating cel mai ridicat nivel din 2008 în SUA - 5,89%

Dobânzile creditelor ipotecare ating cel mai ridicat...

Autor: Catalina Apostoiu

12.09.2022, 22:49 230

Dobânzile creditelor ipotecare au atins cel mai ridicat nivel din a­proape 14 ani recent în SUA, o nouă lovitură dată pieţei rezidenţiale a cărei creştere se temperează rapid, notează The Wall Street Journal.

Dobânda medie a unui credit ipo­tecar fix pe 30 de ani a urcat la 5,89%, depăşind un maxim anterior din iunie, relevă un sondaj săptă­mânal realizat de Freddie Mac. În perioada similară din 2021, dobânzile se situau sub 3%.

Iar creşterea dobânzilor pare că va continua. Banca centrală ameri­cană (Fed) majorează dobânzile pen­tru a aduce inflaţia sub control, îm­pin­gând în sus costurile de finanţare generale. Fed-ul pare hotărât să majoreze dobânzile cu încă 0,75% puncte procentuale în această lună.

Piaţa rezidenţială este în atenţia Fed pentru că majorarea costurilor din această piaţă reprezintă o com­ponentă majoră a creşterii dramatice a inflaţiei din acest an. Aceasta este o zonă în care politca Fed poate avea un impact uriaş, piaţa rezidenţială fiind atât de sensibilă la dobânzi. Dobânzile mai mari pot adăuga sute de dolari la costurile lunare legate de creditele ipotecare ale cumpă­rătorilor.

Dobânzile extrem de scăzute din era pandemică au fost extrem de be­nefice pentru piaţa creditelor ipote­care, multe companii extinzându-se rapid prin refinanţarea debitorilor, însă majorarea dobânzilor au înce­tinit considerabil acest business, forţând unele firme la disponibilizări sau chiar închideri.

Creşterea dobânzilor determină mulţi cumpărători să se gândească de două ori înainte de a achiziţiona o locuinţă. Schimbările de pe piaţa rezidenţială au diminuat urgenţa achiziţionării unei locuinţe.

Totuşi, există variaţii mari pe pie­ţele rezidenţiale locale din SUA, une­le temperându-şi mai rapid creşte­rea decât altele. În zona Washingtonului, piaţa rămâne competitivă, însă frene­zia achiziţiilor de anul trecut s-a di­sipat, readucând oferta şi cererea într-un echilibru mai strâns.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO