Business Internaţional

Dolarul a crescut toata saptamana

28.11.2005, 18:03 7

Dolarul s-a apreciat, saptamana trecuta, fata de moneda unica europeana pe baza speculatiilor ca majorarile ratei dobanzii de referinta pe care Banca Centrala Europeana le are in vedere in perioada urmatoare vor fi mai mici decat cele practicate de Rezerva Federala americana (Fed), relateaza Bloomberg.

Aprecierea monedei americane a inceput, de altfel, pe 21 noiembrie, cand presedintele BCE, Jean Claude Trichet, a declarat ca Banca Centrala Europeana nu va da curs sirului de cresteri ale ratei dobanzii de referinta.

In cadrul Uniunii Europene, rata dobanzii a fost stabilita, incepand cu iunie 2003, la nivelul de 2%, ramanand neschimbata pana astazi. De cealalta parte, Fed a majorat rata dobanzii de referinta de 12 ori, in ultimele 18 luni, pana la nivelul de 4%.

"Pozitia dolarului a fost mai ferma. Chiar daca BCE a anuntat majorarea dobanzii de referinta, reprezentantii bancii s-au declarat impotriva unei serii de cresteri ale acesteia. Economia europeana nu este, inca, destul de puternica pentru aceasta", a explicat Brian Taylor, reprezentant al Manufacturers & Traders Trust din Buffalo, New York.

Dolarul a crescut, pe parcursul saptamanii trecute, cu 0,5%, de la 1,1775 de dolari pentru un euro, pana la 1,1725 de dolari pentru un euro. Cresterea anuala a monedei americane este de 16%, cea mai buna performanta incepand cu 1999.

Dolarul s-a apreciat si fata de yenul japonez cu 0,5%, pe parcursul saptamanii trecute, dupa ce ministrul de finante japonez, Sadakazu Tanigaki, a declarat ca deflatia continua. El a cerut, de asemenea, sprijinul Bancii Japoniei (BOJ), pentru a pune capat perioadei de sapte ani de scadere a preturilor.

"Se fac presiuni politice asupra BOJ pentru a nu decide majorarea ratei dobanzii de referinta prea repede. In acest caz, dolarul a devenit o alegere mult mai potrivita", a declarat Henry Wilkes, vicepresedinte al departamentului de externe al Brown Brothers Harriman & Co., din Londra. Dolarul a urcat, intr-o saptamana, de la 119, 10 yeni, la 119,63 de yeni japonezi. Cresterea anuala a monedei americane in raport cu yenul japonez este de 17%.

Cotidianul francez Le Monde a surprins, totusi, criticile la adresa declaratiilor lui Jean Claude Trichet si a deciziilor Bancii Centrale Europene, in general. Trichet a revenit asupra declaratiei sale din 18 noiembrie cu privire la majorarea ratei dobanzii de referinta. El a mentionat astfel ca desi rata va fi majorata, Eurpopa nu trebuie sa se astepte la o serie de cresteri ale acesteia.

Insa, pentru unii, chiar si o singura crestere a ratei dobanzii nu este justificata.

"Majorarea avuta in vedere de BCE nu este absolut necesara, in acest moment. Banca Centrala Europeana are obligatia sa demonstreze, in momentul in care va anunta majorarea, ca aceasta din urma nu va afecta cresterea economica a Uniunii Europene", a precizat Jean Claude Juncker, presedintele Eurogroupe, instanta europeana ce reuneste ministrii de finante din zona euro.

Joia trecuta, si ministrul economiei din Franta, Thierry Breton, s-a aratat nu foarte convins de "necesitatea unei cresteri a ratei dobanzii de referinta." El a explicat ca, momentan, nu exista nici un risc de crestere a inflatiei, nici in Franta, nici in zona euro.

Trichet a raspuns prompt multor critici, intr-un interviu acordat publicatiilor Die Welt si La Stampa. Presedintele BCE si-a sustinut declaratiile anterioare, spunand ca "e mai bine sa previi decat sa vindeci."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO