Business Internaţional

Două importante economii asiatice se luptă în propriul război comercial

Două importante economii asiatice se luptă în propriul...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.08.2019, 00:00 246

Japonia şi Coreea de Sud se luptă una cu cealaltă într-un conflict comercial care a început să afecteze afaceri din diferite sectoare şi ar putea chiar influenţa economia globală, scrie CNBC.

Totul a pornit de la un dezacord politic privind comportamentul Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Neînţelegerea a degenerat şi a ajuns în arena economică.

La începutul lunii iulie, Japonia a restricţionat exporturile de materiale esenţiale către industria semiconductorilor din Coreea de Sud, invocând probleme de securitate naţională şi lipsa de încredere în Coreea.

Coreea de Sud se pregăteşte acum de decizia Japoniei de a o elimina de pe lista ţărilor cărora li se aplică restricţii comerciale minime, a declarat recent ministrul finanţelor din Seul.

Oficialul a adăugat că dacă Seulul va fi eliminat de pe listă, „relaţiile dintre cele două ţări s-ar agrava până la niveluri incontrolabile“.

Companiile, a precizat ministrul, sunt pregătite pentru o eventuală escaladare a conflictului. Acesta va dăuna economiilor ambelor ţări, afectând mai multe industrii, a afirmat Jesper Koll, consilier principal al companiei de administrare a activelor WisdomTree Investments din Japonia.

Printre cei afectaţi negativ de dispută se numără companiile de materiale de bază, a adăugat el.

Companiile chimice japoneze au „făcut o mare incursiune în Coreea în ultimul deceniu, iar acum sunt boicotate de facto şi încep să raporteze reduceri accentuate de producţie“, a spus Koll.

Consilierul a adăugat că, pe termen scurt, întreruperea furnizării substanţelor chimice necesare pentru semiconductori „va duce la preţuri mai mari pentru consumatori şi va reduce profiturile companiilor“, dar poate „declanşa un boom  pentru strategii corporate şi antreprenori“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO