Business Internaţional

Dupa 46 de ani la conducerea AIG, Maurice Greenberg si-a desemnat succesorul

30.01.2003, 00:00 14

Presedintele American International Group (AIG), Maurice Greenberg, s-a apropiat de momentul retragerii sale de la conducerea companiei, anuntand ca al treilea presedinte din istoria de 84 de ani a companiei a fost desemnat.
Greenberg, insa, in varsta de 77 de ani, a refuzat sa mentioneze numele succesorului sau sau momentul in care acesta va prelua conducerea companiei.
"Succesorul meu se afla in aceasta companie," a declarat Greenberg in cadrul unei conferinte organizate la New York.
Problema succesiunii este un subiect controversat in ceea ce priveste AIG, cea mai mare companie de asigurare din punct de vedere al capitalizarii de piata. Greenberg, ce a condus compania de-a lungul a trei decenii de expansiune, nu a dorit sa renunte la conducerea companiei, pe care o detine din 1967.
Succesorul sau va avea de indeplinit o misiune dificila.
Rezultatele companiei pe anul 2002, ce vor fi publicate luna viitoare, vor marca al saptelea an consecutiv de crestere a castigurilor companiei. Analistii se asteapta la o crestere de 91 de centi a castigurilor pe actiune, fata de 71 de centi pe actiune, valoare inregistrata pe trimestrul similar al anului anterior.
Anuntul facut de Greenberg nu clarifica problema succesiunii. In vara anului trecut, Greenberg i-a numit pe Martin Sullivan si Edmund Tse in pozitii de conducere, unul din acestia urmand sa devina presedintele companiei.
Ca si in cazul lui Kack Welch, fostul director al General Electric, sau Warren Buffett, director al Berkshire Hathaway, identitatea lui Greenberg nu poate fi separata de cea a AIG. Insa, spre deosebire de directorii mentionati, Greenberg nu isi face publice pregatirile legate de retragerea sa de la conducerea companiei.
Schimbarile bruste la nivelul conducerii unei companii pot duce la scaderi dramatice ale valorii actiunilor companiilor.
AIG a fost fondata in China, in 1919, de catre Cornelius Starr. In prezent, compania, cu sediul la New York, incheie contracte de asigurare in 130 de tari. Totusi, radacinile asiatice ale companiei raman importante pentru Greenberg. "Cred ca intr-o buna zi operatiunile din China se vor dezvolta mai mult decat celelalte," a declarat Greenberg.
Valoarea actiunilor AIG s-a dublat in ultimii sase ani, insa in ultimul timp, aceste actiuni s-au dovedit a fi vulnerabile.
Astfel, titlurile AIG au inregistrat o scadere de 8% vineri, dupa retrogradarea efectuata de Morgan Stanley, iar marti au crescut cu 78 de centi, valoarea de piata a companiei crescand pana la 144 miliarde de dolari.
Indiferent de momentul cand se va retrage, Greenberg a depasit deja media de varsta a executivilor, cat si durata medie de detinere a acestei pozitii.
Greenberg mai este implicat in special in domeniul artei si in sectorului medical. De asemenea, Greenberg a fost presedinte al Bancii Rezervelor Federale din New York si director al bursei de la New York.
AIG s-a dezvoltat sub conducerea lui Greenberg prin intermediul achizitiilor, printre companiile achizitionate numarandu-se HSB Group, American General Bank, SunAmerica si New Hampshire Insurance. AIG s-a extins si pe plan global, devenind in 1979 prima companie occidentala de asigurari care a intrat pe pietele Ungariei, Poloniei si Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO