Business Internaţional

După cazul Argentinei, specialiştii solicită crearea de urgenţă a unei proceduri de faliment pentru naţiuni

După cazul Argentinei, specialiştii solicită crearea de urgenţă a unei proceduri de faliment pentru naţiuni

„Nu ştiu cine se va lupta cu cine, dar sunt sigur că în următorii ani vom vedea războaie, şi nu unele mici“, a spus managerul de fonduri Kyle Bass. Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

08.01.2013, 00:03 1786

Litigiile dintre Argentina şi fondurile spe­culative legate de intrarea ţării în inca­pacitate de plată din 2001 au readus în prim-plan necesitatea elaborării unui meca­nism de regle­mentare a falimentelor statelor sub îndru­marea FMI, scrie Financial Times.

Tot mai mulţi avocaţi şi manageri de fon­duri speculative afirmă că hotărârile jude­cătoreşti privind cazul Argentinei arată punc­tele slabe ale modului în care sunt abordate datoriile guvernelor şi susţin că a venit timpul revizuirii "mecanismului de restructurare a datoriilor suverane" propus de FMI în 2002.

Acest mecanism nu a fost pus în aplicare niciodată deoarece SUA au fost împotrivă. Dar iniţiativa a început să prezinte iar interes după ce criza datoriilor din zona euro a scos în evidenţă deficienţele actualei abordări ad-hoc a problemei restructurării datoriilor, una contractuală.

"Cu un mecanism clar s-ar fi putut pre­veni toate tipurile de probleme din zona eu­ro", a spus Anne Krueger, fost econo­mist-şef la Banca Mondială, director adjunct general la FMI şi arhitecta mecanismului de restructu­rare a datoriilor suverane.

Dezbaterea privind acest mecanism a de­venit mai aprinsă odată cu victoria neaştep­ta­tă a fondului speculativ american Elliott Asso­ciates, care a creditat Argentina, în pro­cesul contra statului sud-american.

Pledoaria fondului Elliott s-a bazat pe faptul că în convenţiile încheiate cu statul ar­gen­tinian a existat o clauză obscură prin care se promitea tratament egal tuturor cre­ditorilor Argentinei. Acest lucru înseamnă că ţara nu poate continua să îi plătească pe cei care deţin datorii restructurate ale statului argentinian şi să îi ignore pe creditorii care nu au acceptat participarea la restructurarea datoriei.

Crearea mecanismului de restructurare a datoriilor suverane va fi o adevărată pro­vocare din punct de vedere politic. Dat fiind că acum 10 ani propunerea FMI a fost respinsă, este puţin probabil ca instituţia să pre­ia din nou iniţiativa fără să aibă sprijinul principalilor acţionari, în special SUA.

Însă, pentru a se crea un astfel de meca­nism, Trezoreria SUA trebuie să obţină apro­barea Congresului pentru modificarea nece­sară a statutului FMI şi este posibil ca acesta să nu fie de acord ca o instituţie inter­naţională să gestioneze procedura de faliment pentru SUA.

Dar natura supranaţională a UE ar putea face ca acest mecanism să poată fi introdus mai uşor în blocul comunitar. Însă zona euro a ales, în acest sens, o abordare moderată prin includerea în convenţii a unor clauze care facilitează restructurarea tuturor obligaţiu­nilor suverane viitoare ale ţărilor uniunii monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO