Business Internaţional

Dupa ce i-a ajutat sa devina miliardari, Putin ii pune la colt pe oligarhi si ii ameninta ca le nationalizeaza companiile

19.06.2009, 00:00 225

 

 

Oleg Deripaska, miliardarul rus care la un moment in timp a glumit spunand ca ar renunta la companiile din sectorul siderurgic pe care le detine daca statul i-ar cere asta, isi vede testata loialitatea intr-un moment in care Rusia traverseaza cea mai grava criza economica din ultimul deceniu, scrie Bloomberg.

Primul-ministru Vladimir Putin l-a umilit public la inceputul acestei luni pentru restantele pe care le are in ceea ce priveste plata salariilor si a declarat ca statul va prelua fabricile ale caror proprietarii esueaza in a le mentine deschise.
O astfel de situatie ar putea ruina planurile lui Deripaska de a mentine in „repaos" operatiunile neprofitabile si de a reduce numarul de angajati ai companiei producatoare de aluminiu Rusal si ai producatorului de masini Gaz, intr-un moment in care companiile sale incearca sa renegocieze credite in valoare de peste 20 mld. dolari (14,5 mld. euro) cu creditori precum Barclays si BNP Paribas.
 
Putin ii tine in sah pe oligarhi
Intr-un moment in care rata somajului este la cel mai inalt nivel de dupa 2001, Putin a facut presiuni asupra mediului de afaceri pentru ca acesta sa ajute la solutionarea problemelor sociale.
Rusia a platit peste 11 mld. dolari (8 mld. euro) pentru a salva din faliment companii ai caror creditori straini nu mai erau dispusi sa renegocieze creditele scadente. Rusal a obtinut astfel 4,5 mld. dolari (3,2 mld. euro). Aproximativ unul la fiecare 100 de rusi este dependent economic de afacerile lui Deripaska, care de asemenea are afaceri in sectorul energetic si in cel al cimentului.
„Deripaska si Rusal au fost salvati, astfel incat putem spune ca este momentul sa dea si ei o mana de ajutor", a spus Robert Procope, managerul unui fond de investitii cu sediul la Londra.
Deripaska este principalul debitor privat al Rusiei. Rusal, cu sediul la Moscova, mai are timp pana pe 28 iulie pentru a renegocia o datorie externa de 7,4 mld. dolari (5,3 mld. euro). Vnesheconombank, creditor controlat de stat, a fost de acord la inceputul acestei luni sa prelungeasca scadenta unui credit in valoare de 4,5 mld. dolari pe care l-a acordat Rusal cu cel putin inca un an. „Rusal a fost intotdeauna considerat un debitor de top din mai multe puncte de vedere, si unul dintre acestea a fost relatia stransa pe care Deripaska o avea cu Kremlinul", a spus Luis Costa, strateg pe piete emergente la Commerzbank din Londra. „El era perceput ca fiind cel mai patriot".
 
Miliardarul umilit in public
Putin a vizitat orasul Pikalyovo, in nord-vestul Rusiei, la inceputul lunii iunie, unde i-a criticat pe proprietarii de companii, printre care si pe Deripaska, 41 de ani, pe care ii acuza de „lipsa de responsabilitate sociala", dupa ce o serie de angajati concediati nu isi primisera banii.
Fabricile de ciment si aluminiu ale lui Deripaska din acel oras au fost inchise din cauza unei crize a cererii. „Ati transformat mii de oamenii in ostatici ai ambitiilor voastre, din lipsa de profesionalism si poate pur si simplu din lacomie", a spus Putin despre proprietari.
Un purtator de cuvant al lui Deripaska, care a preferat sa ramana sub protectia anonimatului, a refuzat sa comenteze.
Deripaska a fost surprins ulterior semnand un contract pentru materii prime, la un pret injumatatit fata de valoarea pe care fabrica o platise anterior, ce a permis astfel reluarea productiei. Compania de investitii a lui Deripaska, Basic Element, a platit restante salariale in valoare de peste 41 mil. ruble.
In data de 8 iunie, restante salariale si restantele pentru salarii compensatorii in valoare de 88 mil. ruble (2 mil. euro) au fost platite dupa ce muncitorii de la fabrica de celuloza de lemn din Baikalsky, Siberia, a lui Deripaska au intrat in greva foamei.
Fabrica, detinuta in proportie de 49% de stat, s-a inchis anul trecut dupa ce pretul celulozei a scazut considerabil. Ea inca ofera celor 17.000 de locuitori ai orasului energie, caldura si apa. Dupa ce Putin a facut respectivele remarci, Basic Element a anuntat ca viceprim-ministrii Igor Shuvalov si Igor Sechin s-ar putea alatura boardului de conducere al companiei.
 
Kremlinul, sensibil la problemele sociale
„Problemele sociale provoaca neliniste in randul autoritatilor", a spus Masha Lipman, analist politic la Centrul Carnegie din Moscova. Autoritatile „ar putea controla nu numai propriul lor buget, ci si fondurile oamenilor de afaceri, spunandu-le ce sa faca pentru a minimiza impactul social". Cel mai bogat om de afaceri rus a mai fost contactat anterior pentru a face contributii economice aditionale. Roman Abramovici, miliardarul ce detine clubul de fotbal Chelsea si fostul partener al lui Deripaska in afacerea cu aluminiu, a fost de acord sa preia in 2000 functia de guvernator al regiunii din estul extrem al statului, Chukotka, si sa plateasca impozite acolo pentru a anima economia locala. El a renuntat la functie in 2008.
Compania GAZ a lui Deripaska este unul dintre partenerii Magna International in achizitia unitatii germane a General Motors, Opel. Acordul face parte din strategia Rusiei de a avansa la o productie ce ofera o valoare adaugata mare de la o dependenta crescuta fata de resursele naturale ale statului, a spus Douglas Busvine, directorul centrului rus de cercetare pentru Medley Global Advisors cu sediul la New York, care ofera consultanta fondurilor de hedging si bancilor. Mai mult de 1,5 milioane de rusi este posibil sa depinda din punctul de vedere al veniturilor de afacerile lui Deripaska, potrivit Levada Center, o organizatie rusa de cercetare, si Independent Institute for Social Policy din Moscova. Averea lui Deripaska a coborat la 3,5 mld. dolari (2,5 mld. euro) in aprilie de la 28,5 mld. dolari (20,5 mld. euro) in urma cu un an, potrivit revistei Forbes, dupa ce pretul marfurilor si al actiunilor s-a prabusit.
Deripaska a declarat in 2007 ca el ar fi pregatit sa „cedeze" Rusal, cel mai important activ din portofoliul sau, daca guvernul i-o va cere. Comentariul nu a fost facut in mod serios, iar Deripaska nu s-a asteptat ca acesta sa fie publicat, a spus un oficial de la Basic Element, care a refuzat sa isi faca publica identitatea, din cauza politicii companiei.
„Dependenta mutuala este puternica" intre stat si omul de afaceri, a spus Busvine. „Deripaska nu are alta solutie decat sa fie oligarhul lui Putin. El nu poate fi nimic altceva".
 
Cum au facut primul milion de dolari
Oligarh, membru al unei oligarhii, partizan al oligarhiei sau „oamenii lui Putin" asa cum mai sunt numiti cei mai bogati si influenti rusi.
Roman Abramovici, un vechi apropiat al lui Vladimir Putin, nascut pe 24 octombrie 1966, este un miliardar evreu de nationalitate rusa. Principalul actionar al companiei de investitii cu actionariat privat Millhouse, era potrivit Forbes, in luna martie a acestui an cel de-la 51-lea cel mai bogat om al planetei, cu o avere estimata la 8,5 mld. dolari. Cariera sa in afaceri si-a inceput-o in 1987, pe piata neagra, vanzand parfumuri, deodorante si pasta de dinti. Ulterior si-a deschis o companie care producea papusi. Dupa implozia URSS, Abramovici infiinteaza cinci companii, care se specializeaza in comercializarea de petrol si produse petroliere. In 1995, impreuna cu un un apropriat al presedintelui Boris Eltin, cumpara pachetul majoritar al companiei petroliere Sibneft. De aici la fotbal, aluminiu si ferme de porci a fost doar un pas.
Oleg Deripaska, miliardarul rus in varsta de 41 de ani, este directorul executiv al companiei Basic Element si al Rusal - compania din industria rusa a aluminiului, si un magnat al aluminiului. In perioada 1993-1994 incheie prima sa afacere de mare anvergura, preluand 20% din fabrica de aluminiu Siberian. In doar 15 ani ajunge potrivit Forbes (aprilie 2008) cel mai bogat rus. In 2009 cade pe o pozitie mult inferioara, la fel ca si in dizgratia lui Putin, pe fondul crizei.
Mihail Prohorov, cel mai bogat rus in 2009 potrivit Forbes, este un oligarh si un miliardar care s-a ridicat prin forte proprii. El s-a facut cunoscut in sectorul financiar si a devenit unul dintre cei mai importanti industriasi ai Rusiei, mergand pe mana metalelor pretioase. El este fostul presedinte al Norilsk Nickel, cel mai mare producator mondial de nichel si paladiu, si actualul presedinte al Polyus Gold, principalul producator rus de aur.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO