Business Internaţional

După Citi, SUA se pregătesc să iasă şi din acţionariatul AIG

Autor: Traian Terzianm

09.12.2010, 23:39 24

Statele Unite intenţionează să vândă în primul trimestru alanului viitor aproximativ 20% din acţiunile pe care le deţine laAmerican International Group (AIG). Decizia a fost luată încondiţiile în care, după ce a vândut toate acţiunile deţinute laCitigroup, guvernul vrea să înceapă procesul de ieşire şi dinacţionariatul asigurătorului, scrie The New York Times.

Vânzarea ar putea aduce statului, care deţine 79,9% dincompanie, 15 miliarde de dolari.

Directorul executiv al AIG, Robert Benmosche, a declarat căsperă ca în prima parte a anului 2011, Trezoreria să înceapă săvândă participaţiile sale din cadrul companiei, precizând faptul căacest obiectiv este dependent de starea de sănătate a pieţelorbursiere.

"Sperăm să putem intra pe piaţă cu o ofertă publică înprimăvară, dar mai avem mult de lucru pentru a face posibil acestlucru", a spus Herr Mark, purtătorul de cuvânt al companiei. Înacelaşi timp, AIG se pregăteşte să returneze 21 de miliarde dedolari băncii centrale a SUA (Fed), ultima tranşă dintr-un împrumutprimit de la biroul din New York al instituţiei.

"Anunţul de astăzi este un eveniment important în eforturileguvernului de a renunţa la investiţiile din cadrul companiilorprivate într-un timp cât mai scurt, dar fără a pierde din baniicontribuabililor", a declarat Tim Massad, asistent al secretaruluiTrezoreriei.

După ritmul accelerat de anul acesta, prin care aproape şi-audublat valoarea, acţiunile AIG au scăzut după anunţ cu 3,7%, la42,32 de dolari. Preţul de tranzacţionare este cu mult pestenivelul de aproximativ 30 de dolari necesar contribuabililor pentrua obţine profit de pe urma planului de salvare a AIG.

La începutul acestei săptămâni, Trezoreria a vândut acţiunilerămase în Citigroup, participaţia deţinută în cadrul bănciiaducându-i un profit brut de 12 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO