Business Internaţional

Dupa divizia de investitii a bancii elvetiene UBS, si cea de management al averilor incepe sa scartaie

13.05.2008, 19:53 14

Diviziile de management al averilor ale celor mai mari banci comerciale din lume, care se ocupa de averile miliardarilor de pe toate continentele, au incercat dintotdeauna sa atinga limitele pana la care pot creste valoarea averilor clientilor, scrie Forbes.
Pentru acest lucru, bancherii trebuie sa gaseasca cele mai bune metode pentru a mentine impozitele aplicate la cele mai mici niveluri, sau, asa cum prefera oficialii UBS sa declare, "sa reduca la maximum riscurile financiare si contributiile obligatorii". Totusi unde se trage line intre evitarea platii contributiilor obligatorii si evaziunea fiscala?
UBS, cea mai mare banca elvetiana, a ajuns din nefericire pentru imaginea bancii, protagonista unui nou scandal de evaziune fiscala, unul dintre bancherii UBS fiind retinut si anchetat saptamana trecuta de catre oficialii Departamentului de Justitie din Statele Unite, ca martor in procesul de evaziune fiscala intentat mai multor cetateni americani. UBS a refuzat sa dea publicitatii numele bancherului, insa potrivit cotidianului american Financial Times, se pare ca acesta este Martin Liechti, directorul diviziei de management al averilor al UBS pentru regiunea Americilor. "Angajatul nostru nu a fost pus sub nicio acuzare de catre guvernul american, ci a fost doar rugat sa nu parareasca Statele Unite pe toata durata desfasurarii anchetei oficiale, in calitate de martor", se arata intr-un comunicat al bancii elvetiene.
UBS ajunge astfel implicata in cel de-al doilea proces intentat de catre oficialitatile americane, in legatura serviciile diviziei de management al averilor, desfasurate in perioada 2000-2007. Pe langa probele furnizate de catre ministerul de justitie, organismul de reglementare a pietei americane de capital (SEC) investigheaza daca consilierii UBS ar fi trebuit sa inregistreze comisioanele percepute in calitate de brokeri sau in calitate de consilieri pentru investitii, se arata in continuare in comunicatul UBS. De asemenea, oficialii elvetieni au declarat ca vor colabora cu oficialii americani pe toata durata anchetei.
Anuntul a reprezentat inca o lovitura grea incasata de banca elvetiana, care a anuntat ca isi va diminua operatiunile de investitii bancare, concentrandu-se mai mult pe dezvoltarea diviziei de management al averilor. Prin aceasta noua strategie, banca elvetiana spera sa recupereze din pierderile de aproximativ 37 de miliarde de dolari (24,03 miliarde euro) inregistrate de la inceputul crizei financiare. Operatiunile bancare private ale UBS, formate din divizia de management al activelor si divizia de management al averilor, au avut de suferit de pe urma crizei financiare internationale, clientii bancii elvetiene retragandu-si active in valoare de 12,2 miliarde de dolari (7,92 miliarde euro).
"Clientii au inceput sa-si retraga din active considerand ca banca elvetiana incepe sa-si piarda din siguranta", a apreciat Dirk Becker, analist al firmei de consultanta Landsbanki Kepler. "Aceasta noua ancheta la UBS nu face altceva decat sa inrautateasca si mai mult situatia", a adaugat el.
De asemenea, noua ancheta evidentiaza si mai mult riscurile la care se supune UBS, pe masura ce se orienteaza tot mai mult spre serviciile bancare private. O astfel de strategie presupune "vanarea" celor mai permisive regimuri fiscale, astfel incat profitabilitatea investitiilor bancii sa fie cat mai ridicata. "Legislatia fiscala este un domeniu extrem de complex, deschis interpretarilor de toate felurile asupra legalitatii sau ilegalitatii masurilor adoptate pentru evitarea platii contributiilor obligatorii intr-un stat. Cu atat mai mult se complica lucurile cand incerci sa faci acelasi lucru in mai multe state", a declarat Richard Murphy, din cadrul firmei de consultanta Tax Research. "Responsabilitatea bancii a crescut extrem de mult in ultima perioada, pe masura ce banca a deschis oficii private, prin care unul sau doi consultanti sa gestioneze activele unui singur client", a incheiat Murphy.

Private bankingul, sub lupa autoritatilor

Bancherii trebuie sa gaseasca cele mai bune metode pentru a mentine impozitele aplicate la cele mai mici niveluri.

Divizia de private banking a UBS a avut de suferit de pe urma crizei financiare internationale, clientii retragandu-si active in valoare de 12,2 miliarde de dolari.

Noua ancheta evidentiaza si mai mult riscurile la care se supune UBS, pe masura ce se orienteaza tot mai mult spre serviciile bancare private.

Private bankingul presupune "vanarea" celor mai permisive regimuri fiscale, astfel incat profitabilitatea investitiilor bancii sa fie cat mai ridicata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO