Business Internaţional

Dupa letoni, polonezii sunt cei mai saraci din UE

15.12.2004, 00:00 14



Polonia ramane in coada listei celor mai prospere state din Uniunea Europeana, noile cifre aratand ca ritmul de crestere al PIB a scazut sub 5%, informeaza Warsaw Business Journal.



Polonia este, impreuna cu Lituania, a doua printre cele mai sarace state din Uniunea Europeana. PIB pe locuitor reprezinta o putere de cumparare de doar 46% din media inregistrata anul trecut in UE.



Cea mai saraca tara din UE este Letonia, al carui PIB se situeaza la valoarea de 41% din media UE. Potrivit statisticilor publicate de Eurostat, institutia de statistica a UE, Cipru, Slovenia si Malta sunt cele mai bogate state din randul noilor membrii, cu un nivel al PIB la 83%, 77% si, respectiv, 75% din media europeana.



Liderul clasamentului prosperitatii este Luxembourg, care are un PIB pe locuitor aproape dublu fata de media Uniunii.



Cu toate acestea, Miroslaw Gronicki, ministrul finantelor, spune ca Polonia va indeplini criteriile pentru intrarea in zona euro in doi ani, atata timp cat ritmul de crestere economica se va mentine la un nivel rezonabil, inflatia va cobori sub pragul de 2,5% in 2005, iar datoria publica va scadea in acest an.



Ritmul de crestere a PIB in Polonia a fost de 6,9% in primul trimestru al lui 2004 si de 6,1% in cel de-al doilea. Datele pe al treilea trimestru, date publicitatii recent de Oficiul Central de Statistica din Polonia (GUS), arata ca ritmul a scazut pana la 4,8%.



Potrivit ultimului raport al programului de dezvoltare la Natiunilor Unite si al Fundatiei Stiintifice CASE, in urmatorii ani Polonia nu va reusi sa reduca rata somajului pana la nivelul mediei UE, care este sub 10%.



Raportul precizeaza ca Polonia are cea mai mare rata a somajului dintre membrii UE, perspectivele pe piata muncii pentru tineri sunt foarte proaste si prea multi oameni lucreaza in sectorul agricol. In plus, serviciile oficiilor fortei de munca sunt extrem de ineficiente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO