Business Internaţional

Dupa noua luni de dispute, Gazprom s-a impacat cu turcii

Dupa noua luni de dispute, Gazprom s-a impacat cu turcii
21.11.2003, 00:00 14



Gazprom a anuntat ca a solutionat conflictul cu autoritatile din Turcia privind pretul gazelor naturale exportate din Rusia printr-o conducta din Marea Neagra, renuntand prin urmare la amenintarea de a apela la un tribunal international de arbitraj.



In luna martie, Turcia a intrerupt importurile prin conducta Blue Stream, la o luna dupa ce aceasta a fost construita in cadrul unui proiect de 3,5 miliarde de dolari.



Gazprom controleaza aceasta conducta impreuna cu grupul italian ENI.



Autoritatile de la Ankara au explicat ca decizia a fost determinata de scaderea cererii la nivel intern si au cerut revizuirea pretului si a volumului de gaze prevazut in contract.



In iunie, autoritatile din Turcia si conducerea Gazprom s-au amenintat reciproc, avertizand ca vor da in judecata partea adversa.



Compania Gazprom, care asigura aproape un sfert din necesarul european de gaze naturale, a avertizat Turcia sa reia importurile pana la data de 1 iulie, in caz contrar riscand sa fie sanctionata financiar. Guvernul de la Ankara a redeschis conducta in luna august.



Potrivit unui reprezentant al companiei Gazprom, litigiul a fost solutionat dupa ce ambele parti au convenit sa mentina volumul vanzarilor de gaze, dar sa ajusteze preturile.



"Volumul exporturilor va ramane acelasi atat in cazul conductei din Marea Neagra, cat si in cazul celei care traverseaza Romania si Bulgaria, iar pretul gazelor va fi calculat dupa aceeasi formula", a precizat sursa citata.



Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, nu a mentionat daca a pastrat in contract clauza care obliga clientii se achizitioneze volumul de gaze stabilit sau sa plateasca penalitati.



O serie de analisti anticipau ca seria de negocieri esuate dintre cele doua parti va obliga in cele din urma Gazprom sa accepte cateva concesii, inclusiv o scadere semnificativa a preturilor, care va avea un impact negativ asupra profiturilor sale.



Contractul Blue Stream prevede ca Turcia trebuie sa importe cel putin 800 de milioane de metri cubi de gaze naturale in acest an. Pana la sfarsitul acestei decade, volumul se va majora gradual la 16 miliarde de metri cubi de gaze pe an.



Turcia mai importa anual aproape 14 miliarde de metri cubi de gaze prin intermediul unei conducte care pleaca din Rusia si traverseaza Romania si Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO