Business Internaţional

Dupa rezerve, Shell raporteaza si profituri supraevaluate

06.07.2004, 00:00 17

Grupul petrolier anglo-olandez Shell a anuntat ca exagerarea rezervelor sale dovedite de petrol si gaze naturale a avut drept efect si exagerarea profiturilor obtinute de companie cu 276 mil.  dolari, iar inregistrarile contabile eronate din alte sectoare ale afacerii au determinat o crestere nejustificata a profitului cu inca 156 mil. dolari, relateaza CNNMoney.
Anuntul facut de Shell vine dupa o serie de dezvaluiri care au redus in total rezervele raportate de companie cu aproape un sfert si  au determinat demisiile a catorva dintre directorii executivi ai comapniei.
Cea mai mare revizuire a fost pentru anul 2002, cand contabilitatea eronata a rezultat in supraevaluarea profiturilor cu 208 mil. dolari. Pentru 2001, reducerea a fost de 56 mil. dolari, iar pentru 2000 reducerea profitului a fost de 122 mil. dolari.
Compania a dezvaluit supraevaluarea profiturilor intr-o declaratie transmisa Comisiei de Supraveghere  a Operatiunilor Bursiere (SEC) din Statele Unite, explicand ca in afara de inregistrarile gresite ale rezervelor de petrol si gaze, s-a mai gresit si  in modul in care au fost contabilizate costurile de explorare, anumite contracte pentu gazele naturale si  profiturile/actiune ale companiei - mama.
Totusi, datorita unei schimbari anuntata de Shell vineri in modul in care va inregistra rezervele de petrol si gaze, gigantul petrolier a precizat ca profitul net pentru 2002 de 9,72 mld. dolari este chiar mai ridicat decat cel raportat initial, in februarie 2003,   la 9,42 mld. dolari  .
Inregistrarile gresite au determinat profitul net al Shell din 2001 sa scada pana la 10,35 mld. dolari, comparativ cu nivelul de 10,85 mld. dolari raportat in februarie 2002, in timp ce profitul net pe 2000 a crescut usor pana la 12,87 mld. doalri, fata de profitul de 12,7 mld. doalri raportat la ineputul lui 2001.
Intr-o serie declaratii inceputa in luna ianuarie, Shell a redus rezervele sale dovedite pana la 4,47 mld. barili,  cu 23% mai scazute decat cele anuntate initial.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO