Business Internaţional

E.ON a marit oferta pentru Endesa la 37 mld. euro

28.09.2006, 18:34 16

Actiunile E.ON, cea mai mare companie din sectorul energetic din Europa, au scazut cu 2,2 procente dupa ce grupul a majorat oferta pentru Endesa cu 38%.
Actiunile E.ON au scazut cu 2,09 euro la 92,00 euro la bursa din Frankfurt. E.ON a majorat oferta pentru cea mai mare companie energetica din Spania la 37,1 miliarde de euro sau la 35 de euro pe actiune, a declarat conducerea companiei. Actiunile Endesa au crescut cu 8% la bursa din Madrid, scrie Bloomberg.
Directorul executiv al E.ON, Wulf Bernotat, a marit oferta pentru a se asigura ca va putea prelua conducerea Endesa in ciuda faptului ca Acciona, o companie de constructii spaniola, a achizitionat 10% din actiunile Endesa in urma cu doua zile.
Jose Luis Rodriguez Zapatero, primul ministru spaniol, s-a opus ofertei E.ON pe motivul ca Endesa este o companie strategica pentru Spania, dar saptamana aceasta a dat unda verde acestei achizitii.
E.ON "nu vrea sa dea motive companiei Endesa sau guvernului spaniol sa refuze oferta ei", a spus Ulf Moritzen de la firma Nordinvest din Hamburg, care are in portofoliu atat actiuni E.ON cat si Endesa. "Bernotat este un om puternic si s-a saturat sa joace acest joc. Ii place sa obtina ceea ce vrea", a mai adaugat el.
Compania cu sediul in Dusseldorf are sprijinul Uniunii Europene, care a impus Spaniei sa inlature restrictiile puse asupra acestei oferte. Autoritatile europene cauta sa inlature barierele din regiune si sa opreasca guvernul sa se amestece in ofertele straine de preluare.
Acciona a achizitionat pe 25 septembrie 10% din actiunile Endesa la pretul de 32 de euro pe actiune. Actiunile Endesa au crescut cu 2,6 euro la 35,10 euro.
Acciona a declarat ca exista posibilitatea sa achizitioneze pana la 25 de procente din Endesa. Caja Madrid, a doua cea mai mare casa de economii din Spania, detine si ea 10% din Endesa, scotand astfel in evidenta o posibila alianta spaniola impotriva unei eventuale preluari.
"Daca Acciona se va uni cu mai multi actionari spanioli acest lucru ar putea crea un obstacol evident pentru E.ON", a declarat Pedro Real de Asua de la compania Barclays Fondos din Madrid.
Actividades de Construccion & Servicios (ACS) planuieste sa achizitioneze 10% din Iberdrola si sa o uneasca cu Union Fenosa pentru a crea astfel cel mai mare furnizor de energie din Spania, conform celor doi oficiali care au facut publica aceasta propunere.
ACS a oferit 3,3 miliarde de euro pentru actiunile la Iberdrola, adica 37 de euro pe actiune. ACS planuieste apoi sa uneasca Iberdrola cu furnizorul de electricitate Fenosa, controlat tot de ACS. Conducerea Iberdrola a declarat ca nu s-a ajuns inca la nici o intelegere cu privire la o eventuala fuziune.
Achizitia realizata de Acciona a fost realizata independent, a declarat Juan Jose Muro-Lara, director la Acciona. Compania ar putea sta in calea E.ON daca s-ar alia cu alti actionari Endesa.
Caja Madrid nu a facut inca declaratii daca va sustine sau nu preluarea, iar guvernul spaniol detine si el 2,95% din Endesa.
Muro-Lara a spus ca Acciona nu are in vedere lansarea unei oferte publice, lucru ce va fi obligatoriu daca Acciona va detine 25%.
Endesa limiteaza investitorii la 10% drepturi de vot, oricate actiuni ar detine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO