Business Internaţional

Echipamentul sportiv de la Olimpiada intra pe piata de retail

07.09.2004, 00:00 57



Companiile producatoare de articole sportive spera ca stilul le va aduce profit si dupa inchiderea jocurilor, relateaza Wall Street Journal.



Companiei Adidas-Salomon AG i-au trebuit patru ani sa dezvolte modelul DeMOlisher II de incaltaminte sport pentru atletul Maurice Greene, in speranta ca el si pantofii sai sport vor castiga aurul olimpic. Dar chiar daca americanul ar fi ajuns pe primul loc in cursa de 100 de metri- a obtinut medalia de bronz- Adidas-Salomon ar fi intampinat mari dificultati in a transforma un pantof sport de performanta intr-un succes de marketing.



Compania germana a scos pe piata o varianta mai comerciala a incaltamintei sport purtata de Greene, sub numele de DeMOlisher LF, pentru care crampoanele au fost inlocuite cu o talpa moale de cauciuc. Pantofii sunt comercializati la un pret de 70 de dolari (58 de euro), prin intermediul unor magazine precum David Z din New York, si nu in puncte de desfacere a articolelor sportive.



"Am vrut sa transformam incaltamintea nostra sportiva de performanta in ceva ce poate fi purtat de toata lumea, prin modificarea talpii", a declarat Nelly Kennedy, care se ocupa de marketingul colectiei Adidas.



Adidas se confrunta acum cu o problema care i-a urmarit pe marii producatori de articole sportive ani de zile: cum sa-si recupereze timpul si banii cheltuiti pentru obtinerea unor produse de top, pe care nu le pot utiliza decat cativa atleti de mare clasa. In trecut, sponsorizarea concurentilor olimpici de catre companii avea in pricipal rolul de a spori interesul consumatorilor pentru o marca, si nu de a vinde produse specifice.



Utilizand o abordare de marketing mai calculata, companiile producatoare de articole sportive ofera acum echipament, incaltaminte si imbracaminte in legatura directa cu atletii pe care ii sponsorizeaza.



La fel ca si Adidas, Nike scoate pe piata, in magazinele sale Niketown, o linie de incaltaminte, imbracaminte si echipament sportiv, specifica pentru olimpiadele din acest an. Din linia de produse, menita sa extinda colectia Speed a companiei-care include produse pentru Turul Frantei- fac parte si Air Zoom Miler, pantofi sport de 100 de dolari, asemanatori celor purtati de alergatorul de cursa lunga Hicham El Guerrouj, marocanul care a luat aurul in cursa de 1.500 si respectiv 5.000 de metri.



"Daca ii poarta un atlet si au succes, trebuie sa fii pregatit", a declarat Paul Swangard, managing director la Warsaw Sports Marketing Center, de la Universitatea din Oregon, cu sediul in orasul Eugene.



"Nu vrei sa creezi un model pentru care cererea este mare si apoi sa nu-l ai disponibil pentru retail", a continuat el.



Primele 250.000 de perechi din linia de strada a Adidas, care include pantofii sport ai lui Greene, au fost vandute inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de vara. Adidas incearca in prezent sa extinda reteaua de distributie prin care le vinde. Nu se stie insa cate produse inspirate de Jocurile Olimpice va mai reusi sa vanda, acum ca evenimentele de la Atena au luat sfarsit.



Mai devreme in cursul acestui an, presedintele Nike, Mark Parker, a recunoscut ca linia Speed reprezinta un efort de a profita de pe urma olimpiadelor "intr-un sens comercial". Parker nu a precizat ce crestere a vanzarilor se preconizeaza ca va aduce proiectul, dar a anuntat ca deja este in lucru o linie suplimentara de produse pentru Olimpiada de Iarna din 2006 de la Torino, Italia.



Pentru companii precum Nike si Adidas, insa, vanzarile spectaculoase aduse de o linie de produse legate de jocurile olimpice nu sunt decat o parte a unei strategii pe termen lung. "Judeci ca un lider care stie ca va pierde", a explicat Swangard eforturile companiilor producatoare de articole sportive in preajma olimpiadelor. "Nu esti sigur ca urmatorii miliardari vor veni de pe pista de sarituri cu prajina. Dar tu vrei sa-ti mentii autenticitatea marcii, asa ca esti dispus sa ajuti orice atlet, chiar daca nu e vorba decat de o nisa ingusta de piata".



In mod cert, jocurile olimpice reprezinta o provocare mai dura in materie de marketing decat orice alta sponsorizare a unui eveniment sportiv major, cum ar fi, de exemplu, Cupa Mondiala de fotbal. Adidas cheltuieste zeci de milioane de dolari pentru a-si asigura un loc de sponsor al Cupei Mondiale, dar banii dati se transforma in vanzari sporite inainte de ultimul meci. In 2002, anul celei mai recente Cupe Mondiale la fotbal, vanzarile de echipament specific ale companiei au crescut cu 30%. Pentru anul in curs, tinand cont de Campionatul European de fotbal Euro 2004, compania preconizeaza o cifra de afaceri cu 20-30% mai mare fata de anul precedent.



Este insa mai dificil sa stabilesti o legatura intre vanzari si anumite competitii olimpice, avand in vedere numarul lor mare si cantitatea produselor de specialitate utilizate.



Paula Radcliffe, concurenta la proba de maraton sponsorizata de Nike, a ramas plangand pe strada, fara a putea sa-si termine traseul. Iar Stacy Dragila, care a participat la proba de saritura cu prajina, sustine ca a avut probleme cu incaltamintea Nike si astfel nu a reusit sa se califice in finalele unui eveniment in care se presupunea ca exceleaza.



In ciuda acestui fapt, Nike a declarat ca va scoate pe piata pantofii purtati de Dragila, adica PV Light-pantofi care au fost purtati cu succes de alti atleti de la Jocurile Olimpice- in magazinele sportive de specialitate in acest an.



"Daca exista motive reale de ingrijorare in legatura cu un produs, incercam sa le inlaturam", a declarat Joani Komlos, purtatoare de cuvant pentru Nike.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO