Business Internaţional

Economia americana se apropie de o criza similara cu cea din Japonia?

08.11.2002, 00:00 20

"Sunt socat de decizia Fed", spune Mike Cloherty, responsabil cu strategii pe piata obligatiunilor, in cadrul Credit Suisse First Boston. Piata astepta o reducere de doar 0,25 puncte procentuale, suplimentata eventual de inca o reducere similara la urmatoarea sedinta a Fed, din 10 decembrie. Chiar si economistii care au cerut o reducere de jumatate de punct procentual au fost surprinsi de decizia adoptata ieri.
Unul dintre indiciile asupra pozitiei Wall Street fata de aceasta manevra vine de pe piata obligatiunilor, unde randamentul titlurilor de trezorerie cu scadenta peste doi ani, care in mod normal evolueaza paralel cu rata de referinta a dobanzii, a crescut miercuri, sugerand ca investitorii se asteapta la o decizie in sens contrar a Fed, de crestere a ratelor, pentru prima jumatate a anului viitor, in contextul unei economii mai stabile.
Un alt punct de vedere sugereaza ca Rezervele Federale iau in serios posibilitatea repetarii scenariului japonez si in cazul economiei americane. Intr-un raport publicat in luna iunie, economistii Fed au sustinut ca una dintre greselile fatale ale Bancii Japoniei a fost aceea ca, desi a redus rata dobanzii la creditele overnight pana la nivelul efectiv de zero procente, aceasta masura nu a fost adoptata suficient de repede.
Purtatorul de cuvant al guvernului de la Tokyo, Yasuo Fukuda, intrebat despre interventia Fed asupra dobanzilor, a raspuns "Sunt gelos pe faptul ca isi pot permite sa mai reduca ratele dobanzilor", declaratie care aminteste ca in Japonia chiar si dobanzile zero si infuziile uriase de lichiditati an sistemul bancar, coordonate de politica aplicata de banca centrala, au avut un impact limitat asupra activitatii economice si asupra deflatiei, relateaza Mediafax.
Un alt analist nipon, Kazuo Mizuno, economist principal la Mitsubishi Securities, a declarat: "Rezerva Federala ar putea crede ca, daca este adoptata la timp o politica monetara ferma, pretul A¤umflatAY al actiunilor cotate la bursa ar putea sa nu mai afecteze economia pe termen lung, asa cum s-a intamplat in Japonia".
O banca centrala poate face mult prea putine intr-o astfel de situatie. "Dupa parerea mea, odata ce pretul actiunilor creste nejustificat, o serie de socuri negative vor continua sa apara cel putin in urmatorii cativa ani, chiar daca sunt adoptate din timp cele mai eficiente politici", a mai spus Mizuno, adaugand ca politicile monetare pot crea lichiditati, dar si capital real.
Reducerea ratei dobanzii de referinta la nivelul de 1,25% lasa putin spatiu de manevra fata de indicele de crestere al preturilor de 1,1% pe trimestrul al treilea, ceea ce pune Fed intr-o pozitie riscanta. Este posibil ca decizia Fed sa reprezinte stimulentul necesar pentru revenirea economica a Statelor Unite, dar in cazul in care acest mecanism nu functioneaza, banca centrala nu mai dispune de prea multe instrumente monetare pentru a evita scenariul japonez.
"Factorii de decizie din cadrul Fed au dovedit prin aceasta masura ca vor sa sprijine intr-adevar refacerea economiei americane", a spus economistul sef de la Morgan Stanley, Richard Berner. "Si-au dat seama de riscurile existente si vor sa se asigure ca inflatia scazuta si scaderea inflatiei nu degeneraza in deflatie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO