Business Internaţional

Economia britanica scartaie tot mai tare pe sfarsit de an

10.12.2008, 17:46 15

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 1% in septembrie si noiembrie, potrivit estimarilor Institutului national de cercetare sociala si economica (NIESR) din Londra, scrie BBC News.

Fenomenul vine pe fondul unui declin economic de 0,8% raportat pentru perioada august-octombrie, a precizat institutia londoneza, care sustine ca rata de scadere a productiei "se accelereaza" si ca economia britanica s-ar putea contracta cu peste 1% in ultimele trei luni ale acestui an.
Potrivit datelor oficiale, economia Regatului Unit s-a contractat cu 0,5% din iulie pana in septembrie, insa rapoartele Oficiului national de statistica al tarii privind Produsul Intern Brut aferent ultimului trimestru vor fi facute publice abia in ianuarie 2009. In cazul in care Oficiul national de statistica al Marii Britanii va raporta un declin al economiei pentru ultimele trei luni ale anului, tara ar putea intra in mod oficial in recesiune, indeplinind definitia general acceptata care sustine ca perioadele de recesiune sunt caracterizate de aparitia a doua trimestre consecutive de declin economic.
Institutul de cercetare londonez a afirmat ca a obtinut in trimestrele anterioare estimari foarte apropiate de datele oficiale privind rata de crestere a PIB-ului Marii Britanii, iar rezultatele date publicitatii indica inca o data ca economia britanica este pe cale sa intre in recesiune.
Premierul britanic Gordon Brown a avertizat deja despre aceasta posibilitate, iar NIESR considera ca recesiunea ar putea fi chiar mai profunda decat s-a estimat initial.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO