Business Internaţional

Economia germana a deschis un ochi

13.05.2005, 19:14 13

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere in primul trimestru din ultimii patru ani, arata Bloomberg.

Produsul intern brut a crescut cu 1% fata de ultimul semestru al anului trecut, cand a coborat 0,1 procente, conform Biroului Federal de Statistica. Analistii previzioneaza o crestere de 0,5 procente, conform unui chestionar realizat de Bloomberg.

"Este o revenire dupa esecul din ultimul trimestru al anului trecut", a spus Elga Bartsch, un analist economic de la banca Morgan Stanley din Londra, care prevede o crestere de 0,4 procente. "Germania inregistreaza profit in urma exporturilor. Din pacate cererea interna nu s-a schimbat", a adaugat ea.

Germania se bazeaza pe export pentru dezvoltarea economica, in timp ce somajul si pretul ridicat al barilului de petrol impiedica investitiile si consumul.

Exporturile au sporit in primul trimestru, in timp ce importurile s-au redus. Cererea interna a scazut, doar investitiile in aparatura electronica inregistrand o crestere semnificativa.

Economia germana, care a fost afectata de recesiune in a doua jumatate a anului trecut, reprezinta o treime din economia din zona euro, din care fac parte 12 state.

"Dinamica economica se va atenua in al doilea si al treilea semestru", a spus Axel Weber, presedintele bancii centrale germane.

Cresterea nesemnificativa a salariilor si rata inflatiei sub nivelul UE au marit competitivitatea dintre companiile germane. Castigul pe o ora al unui muncitor german a crescut cu 1,9 procente anul trecut, fiind cel mai mic nivel din cele 30 de tari care fac parte din Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare.

"Companiile germane pot fi optimiste, pentru ca au castigat din cota de piata a rivalilor italieni si francezi", a spus James Carrick, un analist de la banca ABN Amro din Londra.

Recent, guvernul german si-a diminuat previziunea referitoare la dezvoltarea economica din 2005, de la 1,6% la 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO