Business Internaţional

Economia italiana se apropie de recesiune

15.05.2008, 20:17 10

Cu toate ca economia italiana a continuat sa creasca in primul trimestru al acestui an, reducerea consumului, corelata cu scaderea exporturilor, ar putea impinge economia Italiei, cea de-a treia ca marime din zona euro, catre recesiune, sunt de parere economistii, scrie The Wall Street Journal.
Potrivit institutului italian de statistica, productia industriala a Italiei a continuat sa scada si in luna martie, inregistrand astfel cea de a doua luna consecutiva de scaderi. Scaderea productiei industriale, corelata cu micsorarea indicelui increderii investitorilor de pe piata italiana, indica faptul ca Produsul Intern Brut din Italia ar putea incepe sa se contracte, cel mai probabil incepand cu a doua jumatate a acestui an, impingand astfel economia italina catre recesiune. "Tinand cont de statisticile actuale, este de asteptat ca Produsul Intern Brut din Italia sa inregistreze o evolutie negativa, cel mai probabil incepand cu trimestrul trei al acestui an. Astfel cresterea economica anuala fie va stagna, fie va incepe sa scada", a declarat Luigi Speranza, economist in cadrul bancii franceze BNP Paribas.
Productia industriala din Italia, ajustata la zilele de munca, a inregistrat in martie o scadere de 2,5% comparativ cu nivelul atins anul trecut. In luna februarie, productia din sectorul industrial a mai scazut cu 0,7%, pe fondul diminuarii consumului intern. Scaderea din martie a fost mai mare decat nivelul de 1,3%, estimat de catre economisti.
Industria reprezinta aproximativ o treime din intreaga activitate economica din Italia, si dupa cinci ani consecutivi de recesiune, incheiati in 2006, sectorul industrial din Italia a inceput sa inregistreze cresteri, odata cu avansul productiei si al exporturilor, precum si odata cu cresterea competitivitatii companiilor industriale italiene pe plan international. Totusi, odata cu aprecierea euro fata de moneda americana in special, exporturile italiene au inceput sa piarda din valoare inca din 2007, presiunile asupra sectorului industrial reaparand.
In ciuda rezultatelor slabe inregistrate in februarie si martie, rezultatul inregistrat in prima luna a acestui an a fost suficient pentru asigurarea unei cresteri a sectorului industrial din Italia cu 0,7% in primul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO