Business Internaţional

Economia mondială, prinsă într-o menghină. De o parte, ţările în curs de dezvoltare se luptă cu inflaţia, de cealaltă parte ţările bogate sunt în letargie

Autor: Catalina Apostoiu

08.06.2011, 23:40 301

Economiile în curs de dezvoltare riscă o supraîncălzire, în timpce ţările mai dezvoltate rămân prinse într-o letargie postcriză,arată un raport al Băncii Mondiale (BM), potrivit BBC News.

În timp ce ritmul de creştere din economiile în curs dedez­voltare va încetini până la aproximativ 6,3% pe an în următoriitrei ani, de la 7,3% în 2010, inflaţia rămâne o pro­blemă cetrebuie soluţionată, potrivit BM. Spre deosebire, ţările dezvoltatese confruntă în conti­nuare cu o rată ridicată a şomajului şi cu unnivel crescut al datoriilor.

La nivel mondial, ritmul de creş­tere economică ar putea fiafectat de majorarea preţurilor la petrol şi ali­mente, adaugăinstituţia. Potrivit esti­mărilor acesteia, economia mondială vaavansa cu 3,2%, ritmul de creştere urmând să se accelereze la 3,6%în 2012. Ţările cu "venituri ridicate" ar urma să asiste la oînceti­nire a ritmului de creştere la 2,2% în acest an de la 2,7%în 2010, înainte de a înregistra o accelerare până la 2,7% în2012.

În schimb, "pentru majoritatea ţărilor aflate în curs dedezvoltare, criza financiară a luat sfârşit", arată banca. "Multeţări emergente operează peste capacitate şi riscă osupraîn­călzire, mai ales în Asia şi America Latină", a declaratHans Timmer, director în cadrul băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO