Business Internaţional

Economia poloneză a crescut cu 4,2% în trimestrul 3

Economia poloneză a crescut cu 4,2% în trimestrul 3

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

30.11.2010, 23:44 19

Economia Poloniei a înregistrat în trimestrul trei cel maiaccelerat ritm de creştere din ultimii doi ani, în condiţiile încare cererea de consum a impulsionat investiţiile, creând premiseleunei majorări a ratelor dobânzii, scrie Bloomberg.

PIB-ul ţării a avansat cu 4,2% în trimestrul al treilea comparativcu perioada similară a anului trecut, cel mai rapid ritm decreştere din trimestrul trei 2008, potrivit datelor BirouluiCentral de Statistică al Poloniei.

În aceeaşi perioadă, economia României a scăzut cu 2,3%. Ritmul s-asituat peste aşteptările economiştilor. În trimestrul doi, economiapoloneză avansase cu 3,5%.
Economia Poloniei, cea mai mare din rândul membrelor estice ale UE,va înregistra rezultate peste cele ale restului blocului pentru altreilea an consecutiv. Producţia industrială a ţării a crescut cupeste 10% în medie în fiecare lună a acestui an, împingând în susrata ocupării forţei de muncă şi vânzările din retail. Bancacentrală se aşteaptă ca PIB-ul ţării să urce cu 3,5% în 2010 şi cu4,3% în 2011.

"Înclin să cred că datele vor susţine o majorare a ratelordobânzii, majorare ce ar trebui să fie luată în considerare nu maitârziu de decembrie", a declarat Jan Winiecki, membru alconsiliului de politică monetară al băncii centrale. "Consiliul artrebui să analizeze dacă ritmul creşterii interne poate stimulacreşterea preţurilor."
Zlotul s-a apreciat cu 1,3% ieri, până la 4,0556, în raport cumoneda euro.

"Avem în sfârşit de-a face cu o creştere economică stabilă", adeclarat Jaroslaw Janecki, economist-şef în cadrul SocGen dinVarşovia.
"Datele ne aduc mai aproape de o decizie de majorare a ratelordobânzii." Ungaria a devenit prima ţară din rândul membrelor esticeale UE care şi-a majorat rata de referinţă a dobânzii, ducând-o înaceastă săptămâna de la 5,25% la 5,5%.

Datele indică faptul că investitorii se aşteaptă ca banca centralăpoloneză să majoreze costurile de finanţare pe plan local cu celpuţin un sfert de punct procentual în decurs de trei luni.
Consumul privat a înregistrat o creştere de 3,5%, comparativ cu ocreştere anuală de 3% în trimestrul al doilea. Investiţiile fixe auavansat cu 0,4% după ce scăzuseră cu 1,7% în trimestrulanterior.

"Datele transmit un mesaj inflaţionist", a declarat ErnestPytlarczyk, economist-şef în cadrul BRE Bank din Varşovia.
Totuşi, strategii polonezi ar putea "prefera să adopte o abordarede expectativă" în condiţiile în care aceştia se concentrează pe"fragilitatea investiţiilor" şi "riscurile în creştere la nivelmondial", declară Pytlarczyk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO