Business Internaţional

Economia SUA este „pe punctul de a se împiedica“

Economia SUA este „pe punctul de a se împiedica“

Foto AFP

Autor: Paul Comşa

06.10.2011, 00:02 466

Şeful băncii centrale americane (Fed) Ben Bernanke a avertizat că economia SUA este "pe punctul de a se împiedica" şi că un default dezordonat al Greciei ar putea avea un impact serios asupra pieţei americane.

Bernanke a îndemnat autorităţile să nu scadă cheltuielile bugetare pe termen scurt pentru a încuraja creşterea economică, chiar dacă ele contravin eforturilor de a reduce deficitul pe termen lung. Oficialul, evocând rata anemică de angajare, încrederea scăzută a pieţei şi riscurile financiare cre­ate de criza datoriilor suverane din Europa, a anunţat că ban­ca centrală este pregătită să ia noi măsuri de stimulare eco­nomică, dacă va fi necesar, scrie agenţia Thomson Reuters.

Bernanke a adăugat că SUA sunt o "victimă nevinovată" a evenimentelor din Europa, dar că băncile americane nu sunt expuse la problemele statelor grav afectate de criza datoriilor suverane. Totuşi, el a avertizat că turbulenţele din economiile europene au deja un impact negativ asupra pieţelor de capital americane, iar conflictele politice de la Washington reprezintă o ameninţare la adresa economiei americane deoarece amplifică incertitudinea de pe pieţe.

Preşedintele Fed a pus încetinirea creşterii economice ame­ricane în parte pe seama cutremurului din Japonia şi a cri­zei datoriilor suverane din Europa, dar şi pe seama pro­ble­me­lor interne, în special şomajul ridicat, de aproximativ 9%.

"Statele de plată private au crescut în medie cu doar 100.000 de locuri de muncă pe lună pe timpul verii, un ritm înju­mătăţit faţă de cel de la începutul anului, iar statul şi auto­rităţile locale au continuat să dea afară oameni", a explicat Bernanke.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO