Business Internaţional

Economistii contraataca: Caderea bursei chineze nu va afecta economia mondiala

04.06.2007, 16:37 19

Chiar daca Alan Greenspan, fostul presedinte al Fed, ar avea dreptate, corectia dramatica pe care o preconizeaza pentru bursa chineza se pare ca nu va afecta economia mondiala.
La aceasta concluzie au ajuns mai multi economisti si fosti oficiali guvernamentali din intreaga lume, scrie Bloomberg. Ei considera ca economia Chinei nu este corelata intr-o masura prea mare cu bursa, strainii neavand acces prea mare la actiunile companiilor chineze, in timp ce participatiile populatiei fiind limitate la mai putin de 10%, reducand semnificativ riscul supraincalzirii economice.
"Nu poate fi considerat un casino prea mare", a declarat Edwin Truman, fost director in cadrul Fed, si actual director in cadrul Institutului Peterson pentru Economie Mondiala din Washington. "Chiar si implicatiile cu privire la economia Chinei ar trebui sa fie relativ minore", a adaugat el.
CSI 300, indicele Chinei, s-a depreciat la mijlocul saptamanii trecute cu 6,8%, cea mai importanta scadere din ultimele trei luni, dupa ce guvernul de la Beijing a triplat taxa pe timbru la tranzactionarea la bursa la 0,3%, de la 0,1%. Indicele chinez si-a dublat valoarea in acest an, in timp ce actiunile au fost tranzactionate la de 48 de ori castigurile companiilor, aproape de trei ori mai mare decat multiplul celor din cadrul indicelui american Dow Jones Industrial Average.
La mijlocul saptamanii trecute actiunile companiilor din Statele Unite au ajuns la un nivel record, in timp ce in Europa s-a inregistrat o scadere.
Standard&Poor's 500, indice pentru companiile din Statele Unite cu o valoare medie de piata de 14 miliarde de dolari (10,4 miliarde de euro), s-a apreciat la sfarsitul saptamanii trecute cu 0,8% la 1.530,23 puncte, depasind valoarea record de 1.527,46 puncte atinsa in martie 2000. Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,8% la 13.633,08 puncte, cea de-a 25-a valoare de maxim atinsa in acest an. Euro Stoxx 50, indice pentru cele 13 state membre ale zonei euro, a pierdut 0,1%, dupa o depreciere de 1,1%.
Declaratia lui Greenspan, oferita pe 23 mai cu privire la "imposibilitatea sustinerii" unei cresteri a pretului actiunilor companiilor chineze a completat-o pe cea a lui Li Ka-shing, cel mai bogat om din Asia, cu privire la o posibila scadere a pietei. Zhou Xiaochuan, guvernatorul bancii centrale a Chinei, si-a exprimat ingrijorari in acelasi sens in urma cu doua saptamani.
Cea mai mare amenintare atat pe plan local cat si international ar putea fi de natura psihologica - o scadere a actiunilor inregistrata in economia cu cea mai ridicata rata a cresterii determina investitorii sa se retraga din investitiile riscante, afectand pietele bursiere pe plan mondial.
O scadere importanta a bursei ar putea determina probleme in intreaga economie a tarii, precum a fost cea inregistrata in Statele Unite in 2000, atunci cand actiunile companiilor IT s-au prabusit. Istoria sugereaza ca acest lucru nu ar fi valabil si in China. Intre 2001 si sfarsitul lui 2005, indicele compozit Shanghai s-a redus la jumatate pe masura ce PIB a crescut cu aproximativ 46%. Si in timp ce China este cea de-a patra mare economie a lumii, piata sa reprezinta doar 4% din valoarea globala.
"Piata bursiera a Chinei are o legatura relativ slaba cu economia tarii", a declarat Kenneth Rogoff, profesor la Harvard University si fost economist-sef in cadrul Fondului Monetar International.
"Rata relativ scazuta a proprietatilor private in China va determina un efect minimal asupra cheltuielilor domestice", a spus Jonathan Anderson, economist-sef pe Asia in cadrul UBS.
Actiunile reprezinta in China aproximativ 25% din totalul averii private, si in Asia numai Indonezia are o capitalizare mai mica decat cea de 60% din PIB a Chinei.
"Piata actiunilor tranzactionabile reprezinta inca un procent relativ scazut din totalul averilor private in China", a subliniat Anderson, un alt fost economist din cadrul FMI. "Chiar si o corectie importanta a pietei bursiere private ar avea un impact aproape inexistent asupra economiei", a adaugat el.
Economistii considera ca un alt motiv care sustine aceasta teorie este ca multe dintre companii au sustinut cresterea economica prin castiguri, ci nu prin utilizarea pietei bursiere ca principala sursa de lichiditati. Companiile din China au obtinut anul trecut un profit combinat de 1.880 miliarde de yuani, potrivit biroului de statistica din Beijing, in comparatie cu vanzarile de actiuni care au reprezentat 197 miliarde de yuani.
In timp ce Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica cu sediul la Paris si-a exprimat ingrijorarea cu privire la piata bursiera chineza, si-a mentinut prognoza de 10% pentru cresterea economica din acest an.
"Daca economia chineza se mentine puternica, o scadere pe piata bursiera a acesteia nu va afecta restul lumii", a declarat Alec Young, strateg in cadrul Standard&Poor's din New York.
Astfel de puncte de vedere nu au oprit autoritatile chineze de a fi ingrijorate de o potentiala scadere a pietei bursiere datorita actionarilor, printre care se regasesc calugari, menajere si bucatari.
Pe 28 mai, investitorii au deschis 455.111 de noi conturi pentru a tranzactiona actiuni ale companiilor chineze si ale fondurilor de investitii, urcand numarul total al conturilor la 100,3 milioane. Potrivit site-ului oficial al China Securities Depository & Clearing Corp., peste 20 de milioane de noi conturi au fost deschise in acest an, de patru ori mai multe decat in intregul an 2006.
Banca centrala a Chinei a raportat luna trecuta o deviere tot mai mare a depozitelor la termen in actiuni ale companiilor tranzactionate la bursa. Dobanda de referinta a bancii la depozitul la termen pe un an este 3,06%, cu putin peste inflatia anuala de 3%.
Henry Paulson, secretarul de stat in cadrul Trezoreriei Statelor Unite, pune presiune asupra guvernului chinez pentru a largi capacitatea pietei, reglementarile si infrastructura, ca atunci cand actiunile vor scadea, sa scada intr-o maniera ordonata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO