Business Internaţional

Efectul BCE pe burse: indicii din Europa cresc pentru că investitorii se aşteaptă ca banca să inunde iar cu bani sectorul financiar

Efectul BCE pe burse: indicii din Europa cresc pentru că investitorii se aşteaptă ca banca să inunde iar cu bani sectorul financiar

Autor: Vlad Popescu

24.02.2012, 10:58 985

Bursele europene au deschis vineri în urcare, după trei şedinţe consecutive de declin, datorită aşteptărilor optimiste ale investitorilor privind operaţiunea de refinanţare pe termen lung pregătită de Banca Centrală Europeană pentru mijlocul săptămânii viitoare, transmite Reuters.

Totodată, investitorii mizează că raportările financiare ale companiilor vor indica creşteri ale profiturilor şi profitabilităţii.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a crescut cu 0,3% în debutul şedinţei de tranzacţionare.

Indicele bancar european a avansat cu 0,9%, în aşteptarea celei de-a doua ediţii a operaţiunii de refinanţare pe trei ani a BCE (LTRO).

Prima rundă a LTRO, derulată pe 21 decembrie, a rezultat într-o injecţie de lichiditate de 489 miliarde euro în sistemul bancar, iar analiştii anticipează că operaţiunea de pe 29 februarie se va bucura de şi mai mult succes în rândul băncilor comerciale.

Bursele din Asia au urcat vineri, percepţia investitorilor fiind îmbunătăţită de datele macroeconomice solide din SUA, însă creşterile ar putea fi limitate de temerile că avansul puternic al preţurilor petrolului ar putea da o nouă lovitură economiei fragile a zonei euro.

Totodată, unii investitori ar putea vinde pentru a obţine profituri în urma creşterilor recente ale acţiunilor, împingând în jos pieţele.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 0,4%, cu cele mai bune creşteri în sectroul tehnologiei, însă este pe cale să încheie săptămâna în stagnare.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în creştere cu 0,4%, la maximul ultimelor şase luni şi jumătate, peste pragul de 9.600 puncte.

Preţul petrolului Brent şi-a continuat creşterea şi se tranzacţionează la peste 124 dolari pe baril, din cauza temerilor privind tensiunile dintre Iran şi statele occidentale, care ar putea întrerupe exporturile din Orientul Mijlociu.

Bursa de la New York a închis joi în urcare, datorită datelor pozitive privind piaţa muncii din SUA, însă creşterile au încetinit odată ce indicii s-au apropiat de maxime care nu au mai fost înregistrate din 2008, înaintea falimentului Lehman Brothers.

Indicele Dow Jones Industrial Average a finalizat în creştere cu 0,36%, în timp ce Standard & Poor's 500 a avansat cu 0,43%, iar Nasdaq Composite a urcat cu 0,81%.

Acţiunile Hewlett-Packard au căzut cu 6,5%, trăgând în jos indicele Dow Jones, după rezultatele financiare dezamăgitoare raportate miercuri de companie. HP a avertizat totodată că revigorarea afacerilor ar putea dura câţiva ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO