Business Internaţional

Eisner, ultimul actor din serialul demiterilor corporatiste la presiunea actionarilor

05.03.2004, 00:00 25



Sectorul corporatist a inregistrat, in numai doua zile, tot atatea plecari ale unor presedinti care au fost nevoiti sa plateasca pentru greselile trecutului.



Michael Eisner, cea mai recenta vitima, a fost inlaturat din functia de presedinte al Walt Disney Co., dar si-a pastrat pozitia de director executiv al grupului american, chiar si dupa ce 43% dintre actionari au votat impotriva lui, in cadrul unui protest fara precedent, informeaza BBC News.



Reunit la Philadelphia dupa o adunare anuala furtunoasa, consiliul de administratie al Disney l-a ales pe fostul senator american George Mitchell in functia de presedinte si a indicat ca Eisner dispune de sprijinul sau total pentru continuarea indatoririlor de director executiv. Mitchell este unul din fostii senatori care au participat la consolidarea procesului de pace in Irlanda. In CV-ul acestuia mai sunt trecute pozitia de judecator federal si de director la companiile FedEx, Staples Inc. si Starwoods Hotels.



Totodata, consiliul de administratie a respins din nou oferta ostila de preluare a operatorului de cablu Comcast Corp., in valoare de 49 miliarde de dolari, considerand-o insuficienta, dar a precizat ca va examina "orice propunere rezonabila".



Votul impotriva lui Eisner a trimis o unda de soc in sectorul corporatist american, reprezentand cel mai puternic protest din istorie fata de un director executiv aflat in functie si semnaland ca actionarii care militeaza pentru inlaturarea lui Eisner de la conducere sunt departe de a fi satisfacuti de concesia Disney.



Calpers, cel mai mare fond public de pensii din SUA, a indicat ca "uimitorul" rezultat al votului arata profunzimea frustrarilor provocate de Eisner.



Desi a admis ca unii actionari cer demiterea lui Eisner, consiliul de administratie al Disney si-a exprimat increderea ca rezultatele financiare ale grupului de divertisment ii vor valida mentinerea in managementul firmei .



Eisner a declarat, la postul de televiziune ABC, ca intentioneaza sa ramana director executiv al Disney cel putin pana la expirarea contractului, in 2006, si a adaugat ca, la cererea actionarilor, consiliul de administratie a separat rolul de presedinte de cel de director executiv.



Eisner a fost criticat pentru evolutia pe termen lung a actiunilor Disney la bursa si pentru ratingurile scazute ale retelei de televiziune ABC, dar si pentru modul in care abordeaza acordul de distributie a filmelor incheiat cu Pixar Animation Studios Inc.





Shell si-a detronat presedintele



Dupa mai bine de doi ani la conducerea grupului petrolier Royal Dutch/Shell, Philip Watts a fost nevoit sa isi dea miercuri demisia din functia de presedinte, in urma unor presiuni puternice din partea actionarilor.



Locul acestuia ii va fi luat de Jeroen van der Veer, presedintele diviziei olandeze a grupului.



Demisia lui Watts a fost influentata de publicarea, in ianuarie, a unui raport prin care s-au revizuit in sens negativ rezervele petroliere certificate.



Pretul actiunilor grupului, care s-a prabusit in urma anuntului din 9 ianuarie, a urcat cu 3% miercuri, dupa publicarea comunicatului Shell.



Watts s-a alaturat grupului in 1971, avand o diploma de fizician.



In 2002, Philip Watts a incasat pentru functia sa suma de 1,8 milioane lire sterline, din care 745.000 lire sterline reprezentau salariul de baza anual.
ganriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO