Business Internaţional

"Este o catastrofa. Este o spirala, iar sentimentul este foarte negativ"

12.10.2008, 19:17 17

Actiunile europene au inregistrat o scadere de 22% saptamana trecuta, saptamana care a devenit in acest fel cea mai slaba din istorie pentru indicele Dow Jones Stoxx 600, pe fondul temerilor ca intensificarea crizei financiare globale va impinge economia in recesiune, scrie Bloomberg.

Actiunile Anglo-Irish Bank, al treilea mare creditor al Irlandei, si cele ale ING Groep, cel mai mare grup de servicii financiare al Olandei, au pierdut peste 42 de procente, cele mai pronuntate scaderi din sectorul bancilor si companiilor de asigurare.
ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, a inregistrat un declin de 34%, pana la cel mai scazut nivel din 2005.
"Este o catastrofa. Este o spirala, iar sentimentul este foarte negativ. Teama de recesiune sau cresterea zero afecteaza actiunile", a declarat Guillaume Duchesne, strateg in cadrul Fortis Private Banking.
In urma scaderii de 56,3 puncte pana la 205,13 puncte, inregistrata saptamana trecuta, declinul total consemnat de indicele European Stoxx 600 in acest an s-a ridicat la 44%. Actiunile de pe plan global au pierdut peste 4.000 de miliarde de dolari din valoare saptamana trecuta, chiar in contexul in care Fed, Banca Centrala Europeana si alte patru banci centrale si-au redus ratele dobanzii dupa ce criza de pe pietele de credit a amplificat temerile ca bancile se vor confrunta cu crize de lichiditate.
Indicii nationali de referinta s-au aflat in scadere pe toate cele 18 piete vest-europene. Indicele german DAX a pierdut 22% saptamana trecuta, indicele francez CAC 40 a avut o scadere similara, iar indicele britanic FTSE 100 a scazut cu 21%.
"Piata este dominata de indoieli. Trebuie restabilita functionarea normala a pietei", a declarat Jean-Noel Vieille, fund manager in cadrul KBL Richelieu Gestion din Paris.
Indicele Stoxx 50 a coborat cu 23%, asemeni indicelui Euro Stoxx 50.
Indicele Stoxx 600 a fost valorizat la de 8,6 ori profitul pe 10 octombrie, cel mai scazut nivel de cand Bloomberg a inceput sa colecteze datele, in ianuarie 2002.
Indicele Standard & Poor's 500 s-a tranzactionat la de 17,39 ori castigurile, cel mai scazut nivel din septembrie 2007. Actiunile companiilor cuprinse in cadrul indicelui MSCI World s-au tranzactionat la de 10,86 ori castigurile actuale ale companiilor, conform datelor JPMorgan Chase & Co., cel mai scazut nivel din octombrie 1982.
"Cand situatia se va stabiliza, iar lichiditatea se va redresa, anumiti investitori vor realiza faptul ca exista oportunitati de investitii foarte interesante", a declarat Christian Dargnat, director de investitii in cadrul BNP Paribas Asset Management.
Actiunile bancare au inregistrat cele mai slabe performante, urmate de cele ale companiilor de asigurari, din randul celor 18 grupuri ce alcatuiesc indicele Stoxx 600.
"Exista un sentiment de panica. Oamenii au realizat faptul ca ne aflam in criza economica", a declarat Sebastien Lemonnier, fund manager in cadrul Tocqueville Finance.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO