Business Internaţional

Euro, la cel mai inalt nivel atins vreodata fata de yen

22.08.2006, 17:53 20

Euro a atins, luni, un nou maximum istoric fata de yen, evolutie determinata de asteptarile potrivit carora Banca Centrala Europeana va majora ratele dobanzilor la urmatoarea reuniune, in timp ce banca centrala a Japoniei va mentine dobanda de referinta la un nivel scazut.
Moneda europeana a fost cotata la 149,1 yeni la 7:45 GMT, in crestere cu 0,3% de la inceputul sedintei bursiere, cel mai inalt nivel consemnat dupa 1999, anul in care euro a fost pus in circulatie. Euro a crescut totodata cu peste 0,5% in raport cu dolarul, fiind cotat la 1,2904 dolari, cel mai inalt nivel din ultima saptamana.
Banca Centrala Europeana a majorat ratele dobanzilor la 3% luna aceasta, aratand totodata ca va continua politica de restrictionare a creditarii si in lunile urmatoare.
Pe de alta parte, dolarul a atins nivelul minim al ultimei saptamani fata de euro si francul elvetian. Datele oficiale publicate vineri, potrivit carora increderea consumatorilor in economia Statelor Unite a scazut, au intensificat asteptarile privind incetinirea ritmului de crestere a economiei americane, care va conduce la mentinerea neschimbata a ratelor dobanzilor luna viitoare.
Dolarul a scazut cu 0,3% fata de moneda japoneza, stabilindu-se la 115,47 yeni si a fost cotat la 1,223 franci elvetieni, in scadere cu 0,8%. Fed a decis, in cadrul celei mai recente reuniuni, sa nu majoreze rata dobanzii de referinta, intrerupand, astfel, sirul de 17 majorari succesive inceput in anul 2004.
Investitorii asteapta discursul presedintelui Fed, Ben Bernanke, programat sa aiba loc vineri.
"In cazul in care comentariile lui Bernanke arata ca Fed ar putea prelungi pauza in politica de scumpire a creditelor, asteptarile pietelor, potrivit carora ratele dobanzilor se vor mentine la acelasi nivel si in luna septembrie, se vor intensifica, influentand astfel evolutia dolarului", potrivit JP Morgan.
Banca centrala a Japoniei a accentuat faptul ca nu se va grabi in implementarea unor noi masuri de restrictionare a creditarii, dupa ce, luna trecuta, a majorat rata dobanzii de referinta la 0,25%, prima actiune de acest tip din ultimii sase ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO