Business Internaţional

Eurobank continuă căderea pe bursa de la Atena

Banca-mamă a Bancpost continuă căderea pe bursa de la Atena

Autor: Voican Razvan

11.10.2011, 11:55 2663

Acţiunile EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, sunt în cădere liberă pe bursa de la Atena: după ce ieri au pierdut peste 14% din valoare, în primele ore de tranzacţionare de astăzi s-au depreciat cu încă 7,3%.


Preţul a ajuns la 0,65 de euro, după o scădere de 66% numai în ultima lună. Acţionarii Eurobank urmează să decidă de-abia pe 24 octombrie asupra fuziunii cu Alpha Bank, însă până atunci preţul titlurilor ar putea tinde spre zero în ritmul actual de depreciere.



Acţiunile Alpha Bank, partenera de fuziune a Eurobank, scad astăzi cu 5,5%, după ce ieri suferit o cădere de aproape 12%, până la 1,03 euro.

Investitorii sunt speriaţi de spectrul pierderilor pe care cele două bănci le vor suferi din cauza expunerii masive pe obligaţiuni emise de statul elen şi care ar urma să nu mai fie rambursate integral.



O indicaţie asupra impactului crizei datoriilor asupra unei bănci europene importante a oferit ieri Erste Bank, care în urma unei reevaluări drastice a expunerii trece la nouă luni pe o pierdere de aproape un miliard de euro, faţă de un profit net iniţial de peste 700 mil. euro.



Eurobank şi Alpha Bank controlează în România două bănci sistemice - Bancpost şi respectiv Alpha Bank România. Ambele au înregistrat pierderi la şase luni după standardele româneşti de contabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO