Business Internaţional

Europa de Est isi deschide cerul pentru companiile aeriene vestice

28.10.2005, 19:27 20

In urma cu doar sase luni, nimeni nu ar fi crezut ca o companie aeriana cum este Ryanair ar putea sa efectueze zboruri catre Europa de Est, noteaza The Prague Post.

Saptamanalul ceh citeaza un discurs in care Michael O''Leary, presedintele celei mai mari si mai agresive dintre companiile aeriene din Europa, a declarat sincer ca Ryanair isi va baza cresterea pe tarifele obtinute din zborurile din zona vestica a continentului. O''Leary a mai spus ca Europa de Est nu reprezinta o prioritate pentru compania sa, iar declaratiile sale i-au surprins pe observatorii pietei de profil.

"Se vorbeste mult despre Europa de Est - unii spun ca acolo trebuie sa ne orientam afacerile - dar eu cred ca sunt doar vorbe", spunea presedintele Ryanair la o intalnire cu alti operatori aerieni de pe segmentul de pret redus, in septembrie anul trecut.

Insa lucrurile se schimba, iar compania Ryanair a introdus in oferta sa, incepand cu luna martie anul curent, zboruri catre Europa de Est. Astfel, aeronavele companiei irlandeze fac legatura intre aeroportul Stansted din Londra si orasele Varsovia (Polonia) si Brno (Cehia).

Compania Ryanair ofera in primul rand sevicii pentru segmentul de pret redus si obisnuieste sa isi aleaga cu grija destinatiile de zbor. Beauvais, langa Paris, Charleroi langa Bruxelles si Hahn langa Frankfurt erau aeroporturi parasite pana ce aeronavele Ryanair au inceput sa le lege de restul Europei.

Acum, cele trei destinatii amintite inregistreaza cele mai rapide cresteri ale numarului de pasageri din Europa. De exemplu, Hahn si Charleroi primesc anual peste 2 milioane de clienti fiecare.

"In Brno, ni s-au oferit costuri reduse de aterizare si administrare a zborurilor, asa ca am decis sa testam piata in aceasta zona". isi aminteste Caroline Baldwin, directorul de vanzari si marketing al Ryanair pentru Europa Centrala.

"Ne asteptam la cresteri importante ale numarului de clienti, pentru ca este vorba de destinatii unde nu exista alte metode directe si rapide sa ajungi", a mai spus ea si a adaugat ca mizeaza si pe clientii oameni de afaceri.

Conform declaratiilor companiei, sosirea avioanelor Ryanair in Brno a creat 100 de locuri de munca pentru personalul aeroportului.

In plus, noile facilitati de transport pot duce la triplarea numarului de turisti britanici in regiunea Moraviei de Sud, ceea ce ar duce la o crestere importanta a veniturilor. Din totalul de 7,9 milioane de turisti straini care au vizitat Cehia anul trecut, regiunea Morvaiei de Sud a primit doar 330.000, adica 4,2%. Cea mai mare parte dintre acestia proveneau din Germania, in timp ce doar 10.000 veneau din Marea Britanie.

Brno este al doilea oras ca marime si importanta din Cehia, dupa capitala Praga. Anul acesta, primarul orasului spune ca asteapta o crestere substantiala a numarului de turisti, mizand si pe faptul ca turistii britanici s-au saturat sa viziteze Praga si ar putea folosi avioane Ryanair pentru a calatori catre Brno.

Operatorii din turism care au in ofertele lor orasul Brno spun ca lucreaza in prezent la imbunatatirea facilitatilor turistice si la dezvoltarea infrastructurii in zona. Pana acum, au fost construite mai multe puncte de informare turistica, a fost reabilitat centrul istoric si au fost deschise parcuri noi. In plus, aeroportul va fi legat de alte orase mari prin serviciul public de transport cu autobuze.

Tomas Placek, seful aeroportului din Brno, are planuri mari. Dupa Ryanair, el spune ca se afla in tratative de negociere cu alte 10 mari companii aeriene, pentru a-i convinge de avantajele introducerii orasului Brno ca destinatie de zbor. "Avem destula capacitate pentru a face fata mai multor zboruri si suntem deschisi oricarei linii aeriene", spune el.

Pentru Ryanair, viitorul in Brno poate fi promitator, desi oficialii companiei sunt retinuti sa-si arate entuziasmul. Totusi, un numar de 17.000 de bilete de zbor fusesera deja vandute inainte de lansarea serviciului de zbor pentru Brno.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO