Business Internaţional

Europa nu mai sperie: euro şi bursele au crescut

Autor: Gabriel Razi

16.01.2011, 23:50 14

Moneda euro a înregistrat cea mai importantă aprecieresăptămânală din ultimii doi ani, după ce emisiunile de obligaţiuniale Portugaliei şi Spaniei, ţările pe care investitorii le văddrept următoarele care vor avea nevoie de ajutor extern, au avutsucces, scrie Bloomberg. Şi bursele, în frunte cu acţiunilebăncilor, au avut o săptămână bună.

Moneda unică europeană s-a apreciat în faţa celorlalte valuteimportante cu excepţia coroanei daneze şi suedeze. Euro s-aapreciat cu 3,7% în faţa dolarului, până la 1,3388 dolari/euro, dela 1,2907 dolari/euro la sfârşitul primei săptămâni a acestuian.

"Forţa motrice a fost reprezentată de emisiunile de obligaţiuniale economiilor periferice din Europa", a spus Jack Spitz, directorla Bank of Canada.

Creşterea monedei euro vine şi după ce miniştrii de finanţe aiţărilor din zona euro au lăsat să se înţeleagă că vor lua înconsiderare majorarea rolului şi fondurilor de 440 mld. euro pecare Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF) leare la dispoziţie pentru a aduce pe linia de plutire economiileeuropene cu probleme.

Bursele şi băncile au reacţionat pozitiv

Şi indicele bursier de referinţă în Europa Stoxx Europe 600 aurcat cu 1%. Acţiunile băncilor au avut cea mai bună evoluţie,înregistrând un avans de 6,2%, cel mai important din ultimele şaseluni. Sectorul bancar a fost cel mai performant dintre toatesectoarele luate în considerare la calcularea indicelui StoxxEurope 600. Acţiunile celor mai mari bănci din Spania, Santander şiBBVA, au avansat cu 13%, respectiv 16%, în timp ce Banco ComercialPortugues a înregistrat o creştere de 5,4%. Provident Financial,cel mai mare creditor specializat în credite pe termen scurt cudobânzi mari din Marea Britanie, prezent şi în România, aînregistrat o creştere pe Bursă de 13%, acesta fiind cel maiimportant avans din ultimii doi ani şi jumătate.

Anul trecut, Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 8,6% după ceUniunea Europeană a sărit în ajutorul Irlandei şi Greciei, iarbanca centrală americană (Fed) a anunţat că va tipări 600 demiliarde de dolari pe care îi va folosi pentru a cumpăra titluri destat americane.

"Economiile periferice din Europa au trecut primul test.Temerile privind emisiunile de obligaţiuni ale Spaniei şiPortugaliei s-au dovedit nefondate", arată un raport realizat deeconomiştii băncii Intesa Sanpaolo.

Criza nu s-a terminat

"Cu toate că emisiunile de obligaţiuni ale Portugaliei şiSpaniei au avut succes, nu sunt convins că problemele pe termenlung ale zonei euro sunt rezolvate", a spus Omer Esiner, analist laCommonwealth Foreign Exchange.

Portugalia a reuşit să vândă obligaţiuni cu o maturitate de zeceani în valoare de aproape 600 de milioane de euro, la un randamentde 6,716%, în scădere de la 6,806% în luna noiembrie a anuluitrecut. Madridul a vândut obligaţiuni scadente la cinci ani,profitând de o cerere echivalentă cu 6,3 miliarde de euro, la unrandament mediu de 4,542%, mai ridicat decât cel al emisiuniloranterioare. La ultima operaţiune de acest tip, dobânda medie sesitua la 3,576%.

Deşi se arată din ce în ce mai dispusă să facă concesii înlegătură cu fondurile europene de urgenţă, totuşi cancelarul germanAngela Merkel susţine că toate deciziile privind zona euro trebuiesă facă parte dintr-un pachet strategic de măsuri. Cu alte cuvinte,politicienii europeni nu vor ajunge prea curând la un consensprivind modul în care se va acţiona împotriva crizei. Autorităţilede la Berlin continuă să insiste că nu este necesară majorareafondului de urgenţă, dar sugerează o deschidere către adoptareaunor amendamente care să permită utilizarea tuturor fondurilor dinEFSF. În prezent, sistemul complex de garantare a împrumuturilordin EFSF permite accesarea a 250 de miliarde de euro din totalul de440 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO