Business Internaţional

Executivii marilor corporatii sunt prinsi tot mai mult sub "ghilotina" rezultatelor

19.05.2005, 19:26 12

Companiile din intreaga lume si-au inlocuit oamenii din functiile de conducere intr-un procentaj record anul trecut, deoarece investitorii si consiliile de administratie au cerut intr-un numar din ce in ce mai mare dividende sporite si aprecierea cotatiilor actiunilor, informeaza Bloomberg.

Unul din sapte directori executivi din primele 2.500 de companii listate la bursa si-a pierdut slujba in 2004, fata de 10 procente cu un inainte, arata un studiu realizat de Booz Allen, o firma americana de consultanta.

Numarul celor care au fost avansati pe criterii de eficienta a crescut cu 44 de procente din 2003, pe primele locuri situandu-se companiile europene ca Rantokil Initial sau Infineon, cea mai mare companie de semiconductori din regiune.

Rata concedierilor a crescut cu 300% din 1995, pe fondul presiunilor din partea actionarilor si a institutiilor de reglementare din domeniu de a imbunatati managementul si performantele de ansamblu, grabind astfel inlocuirea directorilor in momentul in care profitul, dividendele sau actiunile scadeau.

In Europa, managerii parasesc compania dupa doi ani si jumatate, in medie, comparativ cu patru ani si jumatate in SUA.

"Afacerile au intrat in secolul in care la moda sunt directorii executivi care raman la conducere putin timp", a spus Alan Gemes, vicepresedintele Booz Allen din Londra.

Douglas Daft, in varsta de 62 de ani, s-a retras din functia de CEO la Coca-Cola la sfarsitul anului trecut dupa ce timp de patru ani a incercat sa relanseze vanzarile. El a fost adus la conducerea companiei cu sediul in Atlanta la inceputul anului 2000. Miscarea s-a dovedit a fi neinspirata deoarece Daft nu a reusit sa depaseasca majorarea vanzarilor inregistrata de rivala PepsiCo.

In Asia, 17,5% din cele mai mari companii

si-au inlocuit directorii executivi, cea mai ridicata rata din intreaga lume.

Farnk Cicutto a demisionat in februarie din functia de CEO al Bancii Nationale a Australiei (BNA), cea mai mare banca de la Antipozi, dupa ce BNA a raportat pierderi in valoare de 252 de milioane de dolari australieni (151 mil. euro) in urma unor tranzactii valutare neautorizate.

In Europa, 42% din substituiri s-au realizat pe criterii de performanta comparativ cu 31% in SUA, arata acelasi studiu.

Rentokil, cea mai mare companie care produce substante de dezinsectie, a renuntat anul trecut in iulie la James Wilde, CEO, dupa ce in timpul conducerii sale actiunile companiei au scazut cu 37 de procente.

"Cu precadere in Europa, exista o tendinta accentuata spre managementul curent, pe termen scurt", au declarat oficialii Booz Allen.

"In conformitate cu standardele mondiale, rata de inlocuire a conducerii executive in Statele Unite este mai scazuta. Consiliile de administratie din America de Nord nu se grabesc sa renunte la managerii care nu dau rezultate", au adaugat ei.

Actionarii Eurotunnel au votat in aprilie 2004 pentru destituirea intregii conduceri, inclusiv a lui Richard Shirrefs, CEO, dupa ce una din investitiile lor a pierdut 90% din valoare din 1987.

In urma unei dispute dintre Ulrich Schumacher si ceilalti directori cu privire la strategie, Infineon, compania cu sediul in Munich, a renuntat la Schumacher.

"Raportul de putere s-a schimbat", a spus Eleanor Bloxham, presedintele Corporate Governance Alliance, in raport. "Directorii imi spun ca o data ce te obisnuiesti cu ea, aceasta tendinta este de fapt ceva bun", a adaugat ea.

In SUA, Fannie Mae, cea mai importanta companie din domeniul creditului ipotecar, i-a concediat in decembrie pe Franklin Raines, CEO, si pe Timothy Howard, CFO, la cinci saptamani dupa ce a declarat ca va trebui sa redeclare profitul, scazandu-l cu 9 miliarde de dolari (7,11 miliarde de euro). ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO