Business Internaţional

Exxon şi Rosneft vor explora împreună platoul arctic rusesc

 Exxon şi Rosneft vor explora împreună platoul arctic rusesc

Foto Shutterstock

Autor: Catalina Apostoiu

01.09.2011, 00:00 194

ExxonMobil, cel mai mare grup petrolier din lume, a în­che­iat un parteneriat strategic de explorare a platoului arctic ru­sesc cu compania rusă de stat Rosneft, scrie Financial Times.

Înţelegerea oferă companiei ruse prin participaţii minoritare acces la proiecte din Golful Mexic, la câmpuri onshore din Texas şi din alte regiuni.

Acordul de 3,2 miliarde dolari vine după ce o înţelegere similară de explorare a platoului arctic dintre Rosneft şi BP a căzut. Alianţa dintre cele două companii nu s-a mai încheiat, fiind blocată de oligarhii ruşi parteneri în cadrul joint venture-ului TNK-BP.

Noul acord evidenţiază determinarea companiilor petro­liere internaţionale de a explora şi dezvolta platoul arctic rusesc, una dintre puţinele zone din lume cu mari rezerve de petrol şi gaze neexplorate, cât şi faptul că Rusia are nevoie de ajutor internaţional pentru a exploata resursele respective.

Conform acordului, cele două companii vor investi împreună 3,2 mld. dolari în explorarea mării arctice Kara şi Mării Negre. Acestea intenţionează de asemenea să in­ves­tească 450 milioane dolari într-un centru de cercetare din St. Petersburg. Cele trei platforme offshore din Marea Kara sunt aceleaşi pe care Rosneft intenţiona să le exploreze cu BP.

CEO-ul Exxon, Rex Tillerson, a declarat că Exxon a fost încurajat de angajamentul guvernului rus de a reforma sistemul de taxe din sectorul petrolului şi de a îmbunătăţi condiţiile de investiţii pentru companiile petroliere ruseşti şi străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO